26
Τρι, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Η ιστορία της κυπριακής αρχαιολογίας: ο εξέχων ρόλος της Σουηδικής Αποστολής στην Κύπρο»

 

Με θέμα την «Ιστορία της κυπριακής αρχαιολογίας: ο εξέχων ρόλος της Σουηδικής Αποστολής στην Κύπρο» και ομιλητή τον Δρ Γιώργο Μπουρογιάννη, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/  Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, συνεχίζεται ο κύκλος των ανοιχτών για το ευρύ κοινό τηλεδιαλέξεων που οργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στα γνωστικά πεδία του. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2020 στις 20:00, είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, και θα μεταδίδεται μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/romcete.
 
Η τηλεδιάλεξη πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή της κυπριακής αρχαιολογίας και το ενδιαφέρον για τις κυπριακές αρχαιότητες, το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται από τον 19ο αιώνα. Αρχικά είχε αρχαιοδιφικό εάν όχι θησαυροθηρικό χαρακτήρα και τα  σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της τότε εποχής σπανίως ακολουθούσαν επιστημονικές μεθόδους ανασκαφής. Η μεταστροφή του φαινομένου αυτού παρατηρείται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με τις έρευνες της Σουηδικής Αποστολής στην Κύπρο (Swedish Cyprus Expedition, 1927-1931). Σημαντικοί Σουηδοί αρχαιολόγοι καθιέρωσαν βασικές αρχές επιστημονικής μεθοδολογίας και συστηματικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, που οδήγησαν σε δημοσιεύσεις, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς ακόμα και σήμερα. Σημαίνουσα ήταν κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και η συνεισφορά πρωτοπόρων Κυπρίων αρχαιολόγων, όπως ο Μενέλαος Μαρκίδης, πρώτος έφορος του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, και ο Πορφύριος Δίκαιος, ο οποίος ανέσκαψε ορισμένες από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του νησιού.
 
Ο Δρ Γιώργος Μπουρογιάννης σπούδασε αρχαιολογία (Ph.D.) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργασθεί ως αρχαιολόγος, επιμελητής και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών της Ρόδου, στο Τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου και στο Μουσείο Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmusee) της Στοκχόλμης. Από το 2018 είναι Μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα, υπεύθυνος ερευνητικού έργου που μελετά κυπριακές αρχαιολογικές, επιγραφικές και νομισματικές ενδείξεις στη Μεσόγειο. Έχει διδάξει μαθήματα αρχαιολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ όπου μελέτησε βασικές αρχές της κυπρο-μινωικής και κυπρο-συλλαβικής γραφής.