26
Τρι, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες»

«Η βυζαντινή φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις και ταυτότητες» είναι το θέμα της επόμενης ανοιχτής για τη φοιτητική κοινότητα και το ευρύ κοινό τηλεδιάλεξης από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Ομιλητής στη διάλεξη του Σαββάτου, 21 Μαρτίου 2020, στις 19:00 θα είναι ο βυζαντινολόγος Δρ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου και αυτή θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2UqOBvp

Η διερεύνηση της ταυτότητας, του αυτοπροσδιορισμού δηλαδή ή της «συνείδησης» ενός ιστορικού προσώπου ή ομάδας, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της σύγχρονης ιστορικής έρευνας. Στην τηλεδιάλεξή του, ο Δρ. Κυριάκου θα αναλύσει τις προσεγγίσεις και τις αντιθετικές ερμηνευτικές απόψεις ανασύνθεσης της ταυτότητας ή των ταυτοτήτων των Κυπρίων της μεσαιωνικής περιόδου (περιλαμβάνοντας και το Βυζάντιο ως μέρος του ευρύτερου μεσαιωνικού κόσμου) από τα τέλη του 16ου αιώνα και ιδιαίτερα κατά τα μέσα του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. ο ομιλητής θα εξετάσει την πρόσληψη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής φυσιογνωμίας της Κύπρου στη σύγχρονη ιστοριογραφία, υποστηρίζοντας την ανάγκη υπέρβασης παλαιών ερμηνευτικών σχημάτων, προκειμένου να καταστεί κατανοητή βαθύτερα και περισσότερο ολοκληρωμένα η δυναμική των (α)συνεχειών και του επαναπροσδιορισμού των ταυτοτήτων στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από όπου έλαβε το διδακτορικό του με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου επί Λατινοκρατίας. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι, επίσης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι την πρώιμη μεταβυζαντινή περίοδο (16ος–17ος αιώνας). Επικεντρώνεται στον ρόλο του χριστιανισμού στη διαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό ταυτοτήτων, με την Κύπρο ως περίπτωση έρευνας εντός του ευρύτερου μεσογειακού κόσμου.