28
Πεμ, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Θέματα φύλου στην ελληνική και κυπριακή πολιτική. Ο πολιτικός τους Λόγος»

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει τηλεδιάλεξη με ομιλήτρια τη Δώρα Παπαδοπούλου, διδάκτορα Πολιτικής Θεωρίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τίτλο «Θέματα φύλου στην ελληνική και κυπριακή πολιτική. Ο πολιτικός τους Λόγος».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE.

Στη διάλεξή της η Δρ. Δώρα Παπαδοπούλου θα αναφερθεί στο διαχρονικό ζήτημα της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική αρένα, το οποίο ανοίγει συχνά (για ποικίλους λόγους) τον ‘Ασκό του Αιόλου’, επειδή ο πολιτικός χώρος και ο πολιτικός λόγος χαρακτηρίζονται ως ανδροκρατούμενοι. Η δυτική πολιτική θεωρία αγνοούσε για πολλά χρόνια την παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή και τον ρόλο/συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ομιλήτρια, ο τρόπος που ορίζεται το πολιτικό πεδίο οριοθετείται από έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις, ενώ πολλές φορές οι πατριαρχικές δομές του πολιτικού χώρου αρθρώνουν και τον πολιτικό λόγο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η τηλε-διάλεξη θα εστιάσει σε θέματα φύλου στην ελληνική και κυπριακή πολιτική και θα τονίσει τον ηγεμονικό και ηγετικό λόγο που αρθρώνουν οι γυναίκες στην πολιτική δράση, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο αυτός τελικά ακολουθεί ή όχι την ανδροκρατούμενη παράδοση.

Η Δώρα Παπαδοπούλου έλαβε το Διδακτορικό της στην Πολιτική Θεωρία από το Eberhard Karls Universität Tübingen. Εργάσθηκε ως ερευνήτρια (post-doc) στο New School for Social Research και συνεργάσθηκε με την Nancy Fraser. Διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Είναι μέλος οργανισμών και συνδέσμων για την προώθηση της πολιτικής και κοινωνικής έρευνας και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν τον χώρο της Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας, της Πολιτικής Φιλοσοφίας, της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, της Κοινωνιολογίας της Οργάνωσης, των Φεμινιστικών Θεωριών, των θεωριών Δημόσιας Σφαίρας, καθώς και της Εφαρμοσμένης Ηθικής και της Βιοπολιτικής.