18
Σαβ, Ιαν

Τηλεδιάλεξη: «Ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της Αρχαϊκής Λυρικής ποίησης: Αρχίλοχος – Μίμνερμος – Σαπφώ»

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει τηλεδιάλεξη με ομιλήτρια την Ελένη Γκαστή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο: «Ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της Αρχαϊκής Λυρικής ποίησης: Αρχίλοχος – Μίμνερμος – Σαπφώ».

Η τηλεδιάλεξη, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 στις 19:00, στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία (Αρχαϊκή - Κλασική περίοδος)» του Προγράμματος, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y4ss9nyr.

Η ομιλήτρια καταπιάνεται με έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της Αρχαϊκής Λυρικής Ποίησης και μέσα από την ανάγνωση επιλεγμένων σχετικών αποσπασμάτων θα υποστηρίξει μια πρακτική, η οποία βασίζεται στη σύγκριση, τον σχολιασμό και την αποτίμηση διαφορετικών μεταφραστικών εκδοχών του ίδιου κειμένου. Ως πεδίο εφαρμογής αυτής της ερμηνευτικής πρακτικής θέτει το εγχειρίδιο της Αρχαϊκής Λυρικής Ποίησης (Β΄ Ενιαίου Λυκείου) των Καζάζη – Καραμήτρου. Σύμφωνα με την Δρα. Γκαστή, η αξιοποίηση των πολλαπλών μεταφράσεων ως μεθοδολογικό εργαλείο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστικότερη διερεύνηση του πρωτότυπου κειμένου και αναδεικνύει τη σύνδεση μετάφρασης και ερμηνείας. Συγχρόνως, ως παιδευτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στη διδακτική πράξη, ο εναλλακτικός αυτός τρόπος προσέγγισης της Αρχαϊκής Λυρικής Ποίησης έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την αρχαιομάθεια των μαθητών, καθιστώντας τη διδασκαλία πιο δημιουργική με τον περιορισμό της στείρας αρχαιογλωσσίας.

Η Δρ. Ελένη Γκαστή έλαβε το Διδακτορικό της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αρχαία Ελληνική τραγωδία, το αρχαίο θέατρο και τις σύγχρονες σκηνικές προσεγγίσεις, τη μεταφρασεολογία, τα ζητήματα εσωτερικής ποιητικής στην αρχαία Ελληνική και Λατινική λογοτεχνία, τον Βιργίλιο, την αφηγηματολογία και τη συγκριτική φιλολογία. Έχει εκδώσει μονογραφίες και ακαδημαϊκά συγγράμματα, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.