26
Τρι, Νοε

«Η προϊστορία και η ιστορία της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα: Μια τηλε-ξενάγηση στο Κυπριακό Μουσείο»

 

Για ποιο λόγο ο πανίσχυρος Φαραώ της Αιγύπτου αποκαλούσε τον βασιλέα της Κύπρου αδελφό του; Ποια είναι η σημασία του χαλκού στην οικονομία και πολιτική γεωγραφία της Κύπρου; Πόσο ρόλο έπαιξε τελικά η γεωγραφική θέση της νήσου στην ιστορία της και ποια είναι η σχέση της με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Είναι, τελικά, η Κύπρος σταυροδρόμι πολιτισμών; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι τηλε-συμμετέχοντες στην πρωτότυπη τηλε-ξενάγηση στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, που διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020. «Ξεναγός» σ’ αυτό το ταξίδι που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. - 330 μ.Χ.)» του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ είναι ο Συντονιστής της, Δρ. Άγγελος Παπαδόπουλος.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί ελεύθερα, στις 19:30, στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3nNYWQ1 και να γνωρίσει την προϊστορία και την ιστορία της Κύπρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενεί το Κυπριακό Μουσείο.


Ο Δρ. Άγγελος Παπαδόπουλος έλαβε το διδακτορικό του στην αρχαιολογία του από το Πανεπιστήμιο του Liverpοol (School οf Archaeology, Classics and Egyptology). Διδάσκει αρχαιολογία και αρχαία ελληνική τέχνη σε κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες και οργανώσεις μουσειακών εκθέσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην προϊστορία του Αιγαίου και της Κύπρου και το έργο του έχει δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.