18
Σαβ, Ιαν

Διαδικτυακή Διημερίδα «Road ecology & Citizen Science: Environmental education through roadkill observation systems»

 

Διαδικτυακή Διημερίδα με θέμα «Road ecology & Citizen Science: Environmental education through roadkill observation systems» φιλοξενεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «Environmental Education through Roadkills Observation Systems (EnVeROS) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσω των συστημάτων παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας».

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διημερίδας, πέρα από παρουσιάσεις και εργαστήρια (workshops), τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της εμπλοκής του κοινού στην προστασία της άγριας ζωής θα αναπτύξουν σε κεντρικές ομιλίες η Professor Helen Elizabeth Roy από το UK Center for Ecology and Hydrology και η Wendy Collinson-Jonjer από τον ΜΚΟ ‘Endangered Wildlife Trust’ (Wildlife and Transport Programme) της Νότιας Αφρικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση των έως σήμερα αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί από τις ερευνητικές ομάδες του EnVeROS, του οποίου στόχος  είναι η άμβλυνση του φαινομένου της σύγκρουσης οχημάτων με άγρια ζώα -φαινόμενο που επηρεάζει κυρίως τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον- μέσα από την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν καλές πρακτικές που έχουν καταγραφεί στις χώρες που συμμετέχουν στο έργο (Κύπρος, Ιταλία, Τσεχία) και οι δυνητικές εφαρμογές τους σε άλλες χώρες.

Η διημερίδα θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y5qqo2od. Στους συμμετέχοντες που θα εγγραφούν ΕΔΩ έως τις 7 Δεκεμβρίου, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ


Το έργο EnVeROS συντονίζει το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη, Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος». Το EnVeROS χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. και σε αυτό μετέχουν ως εταίροι τα ερευνητικά κέντρα Accademia Europea Di Bolzano-EURAC (Ιταλία) και το Centrum Dopravniho Vyzkumu V.V.I. –CDV (Τσεχία), καθώς και το Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος - Terra Cypria (Κύπρος).

Περισσότερες πληροφορίες για το EnVeROS μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του: https://www.enveros.eu/.