18
Σαβ, Ιαν

Τηλεδιάλεξη: «Τεχνολογίες αιχμής στη μελέτη συμπεριφοράς άγριων ζώων: εμπειρίες από το έργο ReTrack» (4ος Κύκλος τηλεδιαλέξεων Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος, Χημικής Μηχανικής)

Με ομιλητή τον Δρ. Σάββα Ζώτο, Λειτουργός Έρευνας στο Ίδρυμα Terra Cypria (Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος), και με θέμα «Τεχνολογίες αιχμής στη μελέτη συμπεριφοράς άγριων ζώων: εμπειρίες από το έργο ReTrack» συνεχίζεται ο 4ος Κύκλος της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά (ώρα έναρξης 18:00) μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y3t8h2cy.

Ο Δρ. Ζώτος, στη διάλεξή του, θα αναλύσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας  στη μελέτη της άγριας ζωής και τις καινοτόμες μεθόδους που είναι σήμερα διαθέσιμες για τη διατήρηση και προστασία ειδών πανίδας, τα οποία είτε απειλούνται με εξαφάνιση, είτε χρήζουν ορθολογικής διαχείρισης για τη διατήρηση της ισορροπίας ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Οδηγός και χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογών της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ερευνητικό έργο ReTrack “Advancing site level management through innovative reptiles’ tracking and behavioural decryption”. Το έργο, στο οποίο συμμετέχει το ΑΠΚΥ με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων και υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τα Διαθρωτικά Ταμεία, στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παρακολούθησης ερπετών, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία χαρτών χρήσης μικροενδιαιτημάτων, συμβάλλοντας καίρια στην αποτελεσματικότερη διαχείριση προστατευόμενων ειδών.

Ο Δρ. Σάββας Ζώτος είναι Λειτουργός Έρευνας στο Ίδρυμα Terra Cypria (Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος). Είναι κάτοχος Διδακτορικού στη Βιολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει λάβει υποτροφία για τη διδακτορική και τη μεταδιδακτορική του έρευνα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της οικολογία και συμπεριφοράς ζώων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ερπετά και γνώμονα τη διατήρηση και προστασία απειλούμενων ειδών. Συνεργάζεται με κυπριακά πανεπιστήμια ως ερευνητής / ερπετολόγος και με δημόσιες αρχές ως σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ενεργό μέλος σε διάφορους οργανισμούς και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος και συμμετέχει σε πλήθος ερευνητικών έργων με εξωτερική χρηματοδότηση.


Την ευθύνη του 4ου Κύκλου της Σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων, που αφορά την περίοδο Νοέμβριος 2020-Μάιος 2021, έχουν τα δύο ερευνητικά εργαστήρια του Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, α) το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη και β) το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με διευθυντή τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Ζορπά. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο  Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

 


Αναλυτική Περίληψη Τηλεδιάλεξης:

 

Η ραγδαία και συνεχώς αυξανομένη ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πλήθος ερευνητικών τομέων, ένας εκ των οποίων είναι και η μελέτη της άγριας ζωής.

Σημαντικές καινοτόμες μέθοδοι είναι πλέον στη διάθεση της διατήρησης και προστασίας ειδών πανίδας, τα οποία είτε απειλούνται με εξαφάνιση, είτε χρήζουν ορθολογικής διαχείρισης για τη διατήρηση της ισορροπίας ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Οι μέθοδοι απευθείας παρατήρησης και οι ατελείωτες ώρες καταγραφής στοιχείων συμπεριφοράς με χαρτί και μολύβι έχουν πλέον αντικατασταθεί από νέες τεχνολογίας τηλεπισκόπησης, όπως τα GPS και τα επιταχυνσιόμετρα, οι οποίες παρέχουν στους ερευνητές τη δυνατότητα λήψης τεραστίου όγκου πληροφοριών με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Μέσα από την εν λόγω τηλεδιάλεξη το ενδιαφερόμενο κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ορισμένες από τις τεχνολογίες αυτές με απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο συνέβαλαν στην προστασία και διαχείριση άγριων, κυρίως των προστατευόμενων ειδών. Παράλληλα, ο ομιλητής θα εξετάσει τη νέα γνώση που είναι δυνατό να αποκτηθεί μέσω της χρήσης των τεχνολογιών αυτών, καθώς και ορισμένους από τους περιορισμούς που παρουσιάζουν.  

Οδηγός στην τηλεδιάλεξη είναι το έργο ReTrack (POST-DOC/0916/0034) “Advancing site level management through innovative reptiles’ tracking and behavioural decryption”. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο το οποίο, χρησιμοποιώντας ως μοντέλα έρευνας δύο κοινά ερπετά της Κύπρου (τον κουρκουτά και το μαυρόφιδο), στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παρακολούθησης ερπετών, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία χαρτών χρήσης μικροενδιαιτημάτων, συμβάλλοντας καίρια στην αποτελεσματικότερη διαχείριση προστατευόμενων ειδών. Το έργο ReTrack συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τα Διαθρωτικά Ταμεία.

 

Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλητή:

 

Savvas Zotos is a Research Officer at Terra Cypria – the Cyprus Conservation Foundation conducting his Post-Doctoral Research and a visiting scholar at the European University of Cyprus. He holds a B.Sc. (1999-2004) and Ph.D. (2006-2014) in Biology (National and Kapodistrian University of Athens) and has been awarded a scholarship for Doctoral (PENEK) and Post-Doctoral Research (DIDACTOR) by the Cyprus Research and Innovation Foundation. His main research interests are on Animal Ecology, Behaviour and Conservation with special focus on reptiles.

During the years he has collaborated with universities as a researcher/herpetologist (Frederick University, University of Nicosia, Open University of Cyprus, Cyprus University of Technology) and offered his scientific expertise to public authorities (Department of Environment, Department of Forest, Department of Fisheries and Marine Research, Game and Fauna Service). He has also collaborated as member of the board in NGOs (Cyprus Herpetological Society, The Cyprus Federation of Environmental and Ecological Organizations, Friends of the Earth Cyprus).

Thus far he has participated in numerus EU funded project (LIFE, COST, Erasmus) assisting project management, providing scientific expertise and conducting research on animal monitoring and conservation. He has participated in various international scientific conferences concerning zoology, herpetology and animal conservation where he presented his research work and has five publications in the past two years.