18
Σαβ, Ιαν

«Το διεθνές εμπόριο ως οικονομικό πεδίο» δημόσια τηλεδιάλεξη στο πλαίσιο του Κύκλου «Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική & κοινωνικό κράτος»

 

«Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική και κοινωνικό κράτος» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου τεσσάρων δημόσιων τηλεδιαλέξεων που διοργανώνει το τρέχον εξάμηνο το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με στόχο τη γόνιμη εξοικείωση του κοινού με ζητήματα οικονομικής σκέψης και πολιτικής.

Η Σειρά εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα έναρξης 19:00) με θέμα το διεθνές εμπόριο, μέρος του διεθνούς οικονομικού χώρου, που αποτελεί πεδίο στο οποίο ασκούνται διάφορες πιέσεις από διάφορους παράγοντες. Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Νικόλαος Κοσκινάς, Διδάκτωρ Οικονομικής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο τίτλος της διάλεξής του είναι: «Το διεθνές εμπόριο ως οικονομικό πεδίο».

Η εκδήλωση, όπως και οι υπόλοιπες της Σειράς, θα μεταδοθεί με ελεύθερη πρόσβαση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE.

Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/1qb5ovpa.

Σύμφωνα με τον Δρα Κοσκινά, το διεθνές εμπόριο αποτελεί ένα είδος πεδίου όπου ασκούνται διάφορες δυνάμεις από όλους εκείνους τους παράγοντες που έχουν ένα συμφέρον να δρουν πάνω σε αυτό και κυρίως το ίδιο το Έθνος-Κράτος. Το πεδίο διαμορφώνεται έτσι από σχέσεις ισχύος και έχει μία «βαρυτική» ή δεσμευτική λειτουργία, έχει δηλαδή τη δύναμη να δρα από μόνο του πάνω στις επιλογές των παραγόντων, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ των μερών του. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η τηλεδιάλεξη θα εστιάσει στη δόμηση του πεδίου και στο πώς η ίδια η δομή του επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των Εθνών-Κρατών και τις επιλογές τους.

Ο Δρ Νικόλαος Κοσκινάς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Οικονομική Κοινωνιολογία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους συνεδρίων. Τον Ιούλιο του 2016 το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Economic Sociology – The European Electronic Newsletter δημοσίευσε περίληψη της διδακτορικής του διατριβής.