26
Τρι, Νοε

«Από την οικονομική ιστορία στην οικονομική πολιτική: η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταπολεμική περίοδο (1949-2001)» δημόσια τηλεδιάλεξη στο πλαίσιο του Κύκλου «Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική & κοινωνικό κρ

 

Με θέμα «Από την οικονομική ιστορία στην οικονομική πολιτική: η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταπολεμική περίοδο (1949-2001)» και ομιλητή τον Βασίλη Πατρώνη, Καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνεχίζεται ο Κύκλος δημόσιων τηλεδιαλέξεων «Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική & κοινωνικό κράτος», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Η ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE.

Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/1qb5ovpa.

Ο Καθηγητής Πατρώνης θα παρουσιάσει την εξελικτική πορεία της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του εμφυλίου πο­λέμου μέχρι και την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 μέσα από τα εξής σημαντικά στάδια: α) τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της οικονομίας μεταξύ 1949 και 1952 και τις συνέπειες της υποτίμησης της δραχμής έναντι του δολαρίου κατά 50% τον Σεπτέμβριο του 1953, β) τις εξελίξεις της περιόδου 1961-1973 με την ανάπτυξη της μεταποιητικής/βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων που μεταμόρφωσαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν σε ευρύ­τερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, γ) τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας στην ελληνική οικονομία μετά το 1973 και την ανατροπή των όρων συσσώρευσης της προηγούμενης περιόδου. Ο ομιλητής θέτει ως σημείο τομής και αναμόρφωσης του ελληνικού οικονομικού συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον στόχο της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ο Βασίλης Πατρώνης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει Οικονομική Ιστορία και Εξέλιξη της Οικονομικής Σκέψης και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοι­κτό Πανεπιστήμιο (Διεθνής Πολιτική Οικονομία). Έχει συγγράψει πέντε βιβλία και άνω των πενήντα άρθρων και κεφαλαίων σε συλ­λογικούς τόμους. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της ελληνικής οι­κονομίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα και στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης κατά τον 20ό αιώνα.


Την επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση του Κύκλου Δημόσιων Τηλεδιαλέξεων έχει ο Κωνσταντίνος Φ. Δουκάκης (Δρ. Οικονομικής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη», Συντονιστής Θ.Ε. ΠΙΘ511: Πολιτική και Οικονομική Θεω­ρία).


Αναλυτική περίληψη εισήγησης:

Στην παρούσα διάλεξη εξετάζονται οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από το τέλος του εμφυλίου πο­λέμου μέχρι την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001. Αρχικά γίνεται αναφορά στα σχέδια και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιόδου 1949-1952 και στις συνέπειες της υποτίμησης της δραχμής έναντι του δολαρίου κατά 50% τον Σεπτέμβριο του 1953. Στη συνέχεια δίνεται έμ­φαση στις εξελίξεις της περιόδου 1961- 1973, όταν η ταχεία ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής και των βιομηχανικών επενδύσεων μεταμόρφωσαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και οδήγησαν σε ευρύ­τερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Ακολούθως αναλύονται οι επιπτώσεις της νέας διεθνούς συγκυρίας στην ελληνική οικονομία μετά το 1973 και η ανατροπή των όρων συσσώρευσης της προηγούμενης πε­ριόδου. Οι αρχές της δεκαετίας του 1990 θα αποτελέσουν το σημείο τομής και αναμόρφωσης του ελληνικού οικονομικού συστήματος, με αφορμή τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του στόχου-ένταξης στην ΟΝΕ και με αιχμές τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στην οικονομία, τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των αγορών και του ανταγωνισμού.

 

Βιογραφικό ομιλητή:

Ο Βασίλης Πατρώνης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει Οικονομική Ιστορία και Εξέλιξη της Οικονομικής Σκέψης και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοι­κτό Πανεπιστήμιο (Διεθνής Πολιτική Οικονομία). Έχει συγγράψει πέντε βιβλία, έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται άνω των πενήντα άρθρων και κεφαλαίων σε συλ­λογικούς τόμους. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη της ελληνικής οι­κονομίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα και στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης κατά τον 20ό αιώνα.