29
Παρ, Νοε

Τηλε-εκδήλωση «Οι Βρετανοί κυβερνήτες σε αναζήτηση φόρμουλας για το Κυπριακό στα χρόνια της ΕΟΚΑ, 1955-1959»

 

Με αφορμή την επικείμενη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 τηλε-εκδήλωση με θέμα «Οι Βρετανοί κυβερνήτες σε αναζήτηση φόρμουλας για το Κυπριακό στα χρόνια της ΕΟΚΑ, 1955-1959».

Ομιλητής είναι ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην ΠΝΥΚΑ.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:30 και θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube, εδώ: https://youtu.be/Xkl_SWRR-pg

Η ιστοριογραφική παραγωγή για την περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ έχει επικεντρωθεί στις διεθνείς, τις συνταγματικές και τις στρατιωτικές εξελίξεις (ή και επιπλοκές) του Κυπριακού Ζητήματος. O Δρ. Κάρυος, στην εισήγησή του, θα επικεντρωθεί σε μία άλλη σημαντική παράμετρο στη διαδικασία διαμόρφωσης της βρετανικής πολιτικής για την Κύπρο, η οποία δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη. Εστιάζει, συγκεκριμένα, στις απόψεις των τριών Βρετανών κυβερνητών που υπηρέτησαν στο νησί στα έτη 1955-1959 σχετικά με την εξεύρεση φόρμουλας διευθέτησης για το Κυπριακό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δρ. Κάρυος θα αναλύσει τις  προτάσεις των Robert Armitage, Sir John Harding και Sir Hugh Foot με στόχο τη συγκριτική θεώρηση του ρόλου που διαδραμάτισαν οι προσωπικότητες αυτές κατά την περίοδο 1955-1959 σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα αναδείξει τη συζήτηση που εξελίχθηκε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο και των αποικιακών αρχών στη Λευκωσία αναφορικά με το μελλοντικό διεθνές καθεστώς της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Κάρυος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ου αιώνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Queen Mary, University of London. Ολοκλήρωσε με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη το διδακτορικό του στον τομέα της Ιστορίας στο School of Advanced Study, University of London. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού Αγώνα και πιο συγκεκριμένα η ίδρυση, δράση και εξέλιξη του ένοπλου ενωτικού κινήματος της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο 1955-1959. Μελέτες του για την Κυπριακή Ιστορία του 20ου αιώνα έχουν δημοσιευθεί στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της Ελληνικής και της Κυπριακής Ιστορίας κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.Έχει διδάξει διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά αντικείμενα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Αγώνος (Λευκωσία) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών. Τέλος, υπό την ιδιότητα του ακαδημαϊκού μέλους της Κυπριακής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας, έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παγκόσμια συνέδρια Στρατιωτικής Ιστορίας.