27
Τετ, Νοε

Τηλεδιάλεξη «Η ελληνική εκδοχή του κράτους πρόνοιας (1951-2008): μια ιστορία μεταρρυθμίσεων και ανισοτήτων»

Το θέμα «Η ελληνική εκδοχή του κράτους πρόνοιας (1951-2008): μια ιστορία μεταρρυθμίσεων και ανισοτήτων» πραγματεύεται ο Κωνσταντίνος Φ. Δουκάκης,  Δρ. Οικονομικής Ιστορίας και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε ανοικτή τηλεδιάλεξη, με την οποία ολοκληρώνεται ο Κύκλος δημόσιων τηλεδιαλέξεων «Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική & κοινωνικό κράτος».

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 στις 20:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE.

Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/1qb5ovpa.

 Ο ομιλητής θα επικεντρώσει τη διάλεξή του σε μία σειρά από κομβικά σημεία που αφορούν τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία βρίσκονται, εδώ και αρκετές δεκαετίες, στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στην Ελλάδα. Παρότι η φροντίδα για τους ενδεείς αποτέλεσε για την ελληνική κοινωνία, μέχρι τα μέσα σχεδόν του 20ού αιώνα, μία από τις βασι­κές της μέριμνες, η μετάβαση στα προγράμματα δημοσίων δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική πρόνοια συνοδεύθηκε, έως το 2009, με δυσμορφίες και συγχύσεις ρόλων μεταξύ ασφάλισης και αναδιανομής του εισοδήματος μεταξύ κοινωνικών ομάδων και γενεών στο ελληνικό κράτος.

O Κωνσταντίνος Φ. Δουκάκης ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην Οικονομική Ιστορία στο Ιόνιο Πανε­πιστήμιο, στο οποίο διδάσκει παράλληλα με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και στην ευρωπαϊκή και ελληνική εκδοχή του κράτους πρόνοιας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, κεφάλαια και βιβλία σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας και πολιτικής.


Τον κύκλο τηλεδιαλέξεων «Όψεις της πολιτικής οικονομίας: διεθνές εμπόριο, οικονομική πολιτική & κοινωνικό κράτος» διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη»  του ΑΠΚΥ με αφορμή  τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στόχος ήταν η εξοικείωση των  πολιτών με ζητήματα οικονομικής σκέψης και πολιτικής, οι οποίες αποτελούν θεμε­λιώδη προϋπόθεση για τη χάραξη ενός πιο ευοίωνου μέλλοντος για τη χώρα. Το Πρόγραμμα ΠΝΥΚΑ δέχεται αιτήσεις εισαγωγής ως τις 25 Μαΐου 2021.