26
Τρι, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Η δυναμική και τα όρια της μετανεωτερικής πόλης στη νεοελληνική πεζογραφία τη δεκαετία 2010-2020» (2ος Κύκλος τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

 

Στην τελευταία διάλεξη του 2ου Κύκλου τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), η Παναγιώτα (Τιτίκα) Καραβία, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα αναπτύξει το θέμα «Η δυναμική και τα όρια της μετανεωτερικής πόλης στη νεοελληνική πεζογραφία τη δεκαετία 2010-2020».

Η τηλεδιάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, θα αρχίσει στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j.

 * Στους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους ΕΔΩ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παναγιώτα Καραβία διδάσκει Θεωρία της Λογοτεχνίας και Διδακτική νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle - Paris 3 σε θέματα σημειωτικής, με έμφαση στη διασκευή λογοτεχνικών κειμένων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2005, απέσπασε με διάκριση τον τίτλο της Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle - Paris 3 για τη διατριβή της με θέμα τον διάλογο στη λογοτεχνία-μαρτυρία του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Τη διετία 2007-2009, έλαβε ερευνητική χορηγία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. Σ. Ωνάσης» για τον επιστημονικό σχεδιασμό, σε συνεργασία με την Άννα Τζούμα και την Πέγκυ Καρπούζου, βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων Θεωρίας Λογοτεχνίας και Πολιτισμικής Κριτικής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα αφηγηματικότητας και μνήμης στη λογοτεχνία-μαρτυρία, την αυτοβιογραφία και τις υβριδικές γραφές καθώς και στη διερεύνηση των χωρικών σχέσεων στη λογοτεχνία.


Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων του Κύκλου «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» επεδίωξαν να αντικατοπτρίσουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα, στη βάση θεωρητικών προσεγγίσεων τόσο από τη θεωρητική γλωσσολογία όσο και από την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την κριτική ανάλυση λόγου τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά αφενός τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών και αφετέρου τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας, τη μελέτη της σχέσης της λογοτεχνίας με τα κοινωνικά και πολιτισμικά της συγκείμενα και τη μελέτη των λογοτεχνικών γραμματισμών.