18
Σαβ, Ιαν

«Οι Δελφικές Εορτές και η αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου»

 

Οι «Δελφικές Εορτές», τις οποίες οργάνωσαν στο πλαίσιο της «Δελφικής Ιδέας» ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού, οραματίστηκαν τη δημιουργία μιας πνευματικής κοινότητας και αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, μία σοβαρή πρόταση για την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και δράματος στον φυσικό τους χώρο. Για το θέμα «Οι Δελφικές Εορτές και η αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» θα μιλήσει ο Δρ Σταύρος Τσιτσιρίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη που φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 στις 20:00. Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.

Οι Δελφικές Εορτές θα εξεταστούν από τον Καθηγητή Τσιτσιρίδη ως φαινόμενο πρόσληψης, ως περίπτωση ιστοριογραφικής μελέτης αλλά και ως πρωτότυπη προσπάθεια κατανόησης του αρχαίου τραγικού θεάτρου. Τόσο οι πρώτες Δελφικές Εορτές (Μάιος 1927), που περιλάμβαναν παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη, όσο και οι δεύτερες Δελφικές Εορτές (Μάιος 1930), στις οποίες παραστάθηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου, είχαν πολύ μεγάλη ιδεολογική και καλλιτεχνική απήχηση στην εποχή τους αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια. Οι πολλαπλώς πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στο πλαίσιο αυτών των εορτών άσκησαν μεγάλη επίδραση στη μεταγενέστερη σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Ο Καθηγητής Σταύρος Τσιτσιρίδης σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Λατινική Φιλολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, του οποίου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Δίδαξε στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Saarland. Από το 2001 είναι Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του Αρχαίου Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και σήμερα διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος με αντικείμενο το «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται κυρίως με το Αρχαίο Θέατρο και Δράμα, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τους Περιπατητικούς. Έχει δημοσιεύσει τις εξής μονογραφίες: Platons Menexenos. Einleitung, Text und Kommentar (Beiträge zur Altertumskunde, 107) Stuttgart/Leipzig: B.G. Teubner, 1998· ­ γένεση τς λογοτεχνικς ρμηνείας. ρμηνεία το ποιήματος το Σιμωνίδη στν Πρωταγόρα το Πλάτωνα, ἐκδ. Στιγμή, Ἀθήνα 2001· Beiträge zu den Fragmenten des Klearchos von Soloi (Untersuchungen zur antiken Literatur und Geschichte) Walter de Gruyter: Berlin / New York 2014. Eπίσης, έχει δημοσιεύσει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ άλλων, τρίτομη Ανθολογία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, ΟΕΔΒ 2001, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Θ. Κ. Στεφανόπουλο και άλλους ακαδημαϊκούς) και πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 2011 είναι διευθυντής έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Λογεον/Logeion. A Journal of Ancient Theatre (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και ηλεκτρονικά: Logeion).

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo