18
Σαβ, Ιαν

Κατανοώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία: Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση

Εν μέσω της ραγδαία εξελισσόμενης πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεω­ρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή συ­ζήτηση με στόχο την καλύτερη κατανόηση των ιστορικών, πολιτισμικών και διεθνοπολιτικών παρα­μέτρων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η δημόσια συζήτηση με θέμα «Κατανοώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία» θα πραγματοποιη­θεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 19:30 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3MwB7IC

Συζητούν ο Δρ Ραϋμόνδος Αλβανός (Δρ. Πολιτικών Επιστημών, Ιστορικός), Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΠΙΘ522: «Θέματα Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ιστορίας» στο ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεω­ρία και Πράξη» και ο Δρ Δημήτρης Α. Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδο­νίας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Νεοελληνική Ιστορία Ι [1770–1897]» στο Πτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δρ Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη».

Ο Δρ Ραϋμόνδος Αλβανός είναι ιστορικός και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα μαθήματα Διεθνείς Σχέσεις, Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Διεθνείς Επικοινωνίες και Πολιτική Επικοινωνία. Από το 2019 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυ­χιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» και από το 2022 διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστή­μιο Κύπρου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη». Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες: Κράτος και πολιτικές ταυτότη­τες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου (Εκδόσεις Επίκεντρο, 2019) και σύντομα θα εκδο­θεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο και το βιβλίο του Ο ελληνικός Εμφύλιος: Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες.

Ο Δημήτρης Α. Σταματόπουλος είναι Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study στο Πρίνστον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πανεπιστημίου του Φράι­μπουργκ (2017-18), και επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μάιντς, της Σόφιας και της Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία του εθνικισμού και του οριενταλισμού, τη σχέση θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια, τη συγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών στη μετάβαση από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη, τη συγκρότηση των δικτύων εξουσίας στις αυτοκρατορίες και τα εθνικά κράτη, το ζήτημα της εθνογένεσης/καταγωγής/συνέχειας στις Βαλκάνιες ιστοριογραφίες. 

 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo