26
Τρι, Νοε

Πᾶν πλῆθός ἐστιν ἐλαφρὸν καὶ πλῆρες ἐπιθυμιῶν παρανόμων, ὀργῆς ἀλόγου, θυμοῦ βιαίου (4ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα)

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να φωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο διανύει τον 4ο κύκλο της. Τη Σειρά διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στη δεύτερη τηλεδιάλεξη, την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, η Δρ Δέσποινα Ιωσήφ, διδάσκουσα στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, πραγματεύεται το θέμα: «Πν πλθός στιν λαφρν κα πλρες πιθυμιν παρανόμων, ργς λόγου, θυμο βιαίου».

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rADykU.

Η ζωή των πόλεων της Μεσογείου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων διατηρούσε ακόμη τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα της. Το πλήθος εμφανίζεται στις διαθέσιμες πηγές να διέθετε άπλετο ελεύθερο χρόνο που περνούσε σε δημόσιους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους προκειμένου να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, να παρακολουθήσει θεάματα, εκφωνήσεις λόγων και αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, τελέσεις ιάσεων και θαυμάτων, αλλά και να εμπλακεί ενεργά στις συλλήψεις, ανακρίσεις, φυλακίσεις και εκτελέσεις καταδίκων. Ο δημόσιος λόγος των ρωμαϊκών λαϊκών στρωμάτων και συγκεκριμένα τα προφορικά συνθήματα του πλήθους δεν έχουν τραβήξει ακόμη τη δέουσα προσοχή των ιστορικών, παρότι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ζωής στις πόλεις της ελληνορωμαϊκής Μεσογείου και το κυριότερο συλλογικό μέσο έκφρασης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην εξουσία.

Η Δρ Δέσποινα Ιωσήφ είναι ιστορικός της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έλαβε το διδακτορικό της στην Αρχαία Ιστορία από το University College London (UCL) και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει στο UCL, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο College Year in Athens. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Post Augustum. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η βία και το σώμα στην αρχαιότητα, ο Γαληνός και η ιατρική στην αρχαιότητα, οι ρωμαϊκές φυλακές, τα βιβλία και το διάβασμα στην αρχαιότητα, η επικράτηση του χριστιανισμού, ο πρώιμος ασκητισμός και μοναχισμός και η παραδοξογραφία. Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σύγγραμμα Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλας, με τη Μαρώ Τριανταφύλλου (Σειρά: Ύστερη Αρχαιότητα, Κατάρτι, Αθήνα, 2008) που αναμένεται να επανακυκλοφορήσει αναθεωρημένο από τον εκδοτικό οίκο Ηρόδοτος, το βιβλίο Early Christian Attitudes to War, Violence and Military Service (Gorgias Press, 2013), το σύγγραμμα  Έγκλειστοι στις ρωμαϊκές φυλακές ή Αναμένοντας τον καλό και τον κακό δικαστή. Λιβάνιος. Λόγος 45 και Λόγος 22 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020) και το υπό έκδοση H αυλή των θαυμάτων. Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα (με τη Μαρώ Τριανταφύλλου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022).

 

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιολογία διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη. Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο Το Έρμα.