26
Τρι, Νοε

O ρόλος του πολιτισμού στο πεδίο της διπλωματίας: διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πολιτιστικής διπλωματίας

Τα τελευταία χρόνια το πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών και φορέων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός διευρυμένου ρόλου του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις. Ποιές είναι όμως οι πραγματικές δυνατότητες της πολιτιστικής διπλωματίας στην αύξηση της διεθνούς επιρροής μιας χώρας στον 21ο αιώνα; Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «O ρόλος του πολιτισμού στο πεδίο της διπλωματίας: διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πολιτιστικής διπλωματίας», στο πλαίσιο της οποίας η Δρ Μαρία Σιεχατέ, Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS και Συμβασιούχος Λέκτορας (Ειδική Επιστήμονας) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα εξετάσει τις έννοιες της πολιτιστικής διπλωματίας και της ήπιας ισχύος και θα αναλύσει τον ρόλο τους στις διεθνείς σχέσεις και στο διεθνές προφίλ μιας χώρας.

Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 20:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ.

Η τηλεδιάλεξη θα επικεντρωθεί στο πώς ασκείται η πολιτιστική διπλωματία στον 21ο αιώνα και πώς μπορούν η Ελλάδα και η Κύπρος να αξιοποιήσουν τον πολιτισμό τους για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής τους πολιτικής. Η ομιλήτρια θα παρουσιάσει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του πεδίου της πολιτιστικής διπλωματίας και της ήπιας ισχύος και θα επικεντρωθεί στους τρόπους άσκησης της πολιτιστικής διπλωματίας και στους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων θα εξηγηθούν οι δυνατότητες της πολιτιστικής διπλωματίας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το πεδίο.

Η Δρ Μαρία Σιεχατέ είναι Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS και Συμβασιούχος Λέκτορας (Ειδική Επιστήμονας) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε ερευνητικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Institute of Archaeology του University College London και διδακτορικό τίτλο από το Institute for Sustainable Heritage του University College London, με υποτροφία από το Ίδρυμα Λεβέντη. Κατέχει, επίσης, Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις από το Institute of Leadership and Management, UK. Η διδακτορική της διατριβή εστίασε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και στον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και πρότεινε ένα καινοτόμο στρατηγικό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση τέτοιων υποθέσεων. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης, διεθνών διαπραγματεύσεων, πολιτιστικής διπλωματίας και μουσειολογίας και έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας, το UCL Graduate School και το Ίδρυμα Λεβέντη. Έχει συνεπιμεληθεί τον τόμο «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις - Μελλοντικές Προκλήσεις», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo