26
Τρι, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Τὸ Πρωτᾶτο και τά πρῶτα χρόνια τῆς βασιλείας τοῦ Ἀνδρονίκου Β΄Παλαιολόγου»

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (Θεματική Ενότητα ΕΛΛ426: Θέματα Βυζαντινής Τέχνης) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί τον επί τιμή έφορο αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος Δημήτρη Εμμ. Καλομοιράκη σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Τ Πρωττο και τά πρτα χρόνια τς βασιλείας το νδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου». Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 στις 19:30 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3HTLhiW

Η χρονολόγηση της ιστόρησης του Πρωτάτου, του κορυφαίου σωζόμενου ναού του Αγίου Όρους και εμβληματικού για τις σύγχρονες θεωρήσεις περί παλαιολόγειας τέχνης, έχει απασχολήσει την έρευνα επί πολλές δεκαετίες. Μνημείο που διέπεται από έναν εικαστικό δυναμισμό υψηλού επιπέδου τέχνης και μία ποικιλία εκφραστικών διατυπώσεων, οφείλει αναμφισβήτητα να μελετηθεί σε συνάρτηση με την ιστορική επικαιρότητα και τα πνευματικά κινήματα των πρώτων δεκαετιών της βασιλείας του Ανδρονίκου Β’ Παλαιολόγου (1282-1328). Το θεματολόγιο της πλούσιας εικονογράφησης της εκκλησίας συγκροτείται από πέντε κύριους θεματολογικούς κύκλους, οι οποίοι απαυγάζουν αφενός το ήθος της ανατολικής χριστιανικής παράδοσης, υπερασπίζονται αφετέρου την κατά κόσμον ακρίβεια και ελευθερία του ανθρώπου. Η διάλεξη αυτή προσβλέπει στην ανάδειξη της ιστορικής, θεολογικής και εικαστικής σημασίας του Πρωτάτου σε σχέση με τις πνευματικές ζυμώσεις μιας εποχής τόσο καίριας για τις τύχες του Βυζαντίου και όχι μόνο.

Ο Δημήτρης Καλομοιράκης σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε αρχικά στην Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Αττικής, Βοιωτίας και Κυκλάδων και αργότερα ως επιμελητής αρχαιοτήτων και υποδιευθυντής της αντίστοιχης Εφορείας της Κρήτης. Υπήρξε υπεύθυνος προστασίας της Ενετικής πόλης του Ρεθύμνου και άλλων πόλεων της Κρήτης και συνέβαλε στο αναστυλωτικό έργο για περισσότερα των 600 μνημείων του νησιού. Στη συνέχεια διορίστηκε προϊστάμενος του Τμήματος Αρχείου Μνημείων και υποδιευθυντής στη Διεύθυνση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς έχει πρωτοστατήσει στη διατύπωση προδιαγραφών αναπτύξεως λογισμικού διαχειρίσεως μνημείων και θησαυρού όρων για το ίδιο Υπουργείο και το Σιναϊτικό Αρχείο Μνημείων. Η ενασχόλησή του με το Πρωτάτο μετρά πολλές δεκαετίες και ακόμα αποτελεί μόνιμο και ερευνητικό του ενδιαφέρον. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις για την πολιτιστική του προσφορά. Από το 2018 συγκαταλέγεται στα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo