26
Τρι, Νοε

Φόβοι και φυλακτήρια την ύστερη αρχαιότητα: πριν και μετά (4ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα)

Με το θέμα «Φόβοι και φυλακτήρια την ύστερη αρχαιότητα: πριν και μετά» συνεχίζεται την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 ο 4ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», τον οποίο διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ομιλήτρια στην ανοικτή τηλεδιάλεξη είναι η Δρ Μαρία Πατέρα, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικού του ΑΠΚΥ.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rADykU.

Με αφετηρία τις Κυρανίδες, μία ιατρο-μαγική πραγματεία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα διερευνηθούν τόσο παγανιστικές, όσο και χριστιανικές παραδόσεις σχετικές με τα μέσα προφύλαξης/αποτροπής που χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από το κακό. Αρχικά, θα εξεταστούν οι φόβοι, τα όντα και τα συμβάντα που τους προκαλούσαν, καθώς και τα μέσα προστασίας από αυτούς όπως καταγράφονται σε οδηγίες παρασκευής φυλακτηρίων. Δευτερευόντως, θα μελετηθεί ένας συγκεκριμένος τύπος εικονογραφημένων φυλακτών για την προστασία παιδιών που χρονολογούνται μεν στην ύστερη αρχαιότητα, αλλά σχετίζονται στενά με προγενέστερες και κυρίως με μεταγενέστερες παραδόσεις.

Η Δρ Μαρία Πατέρα εκπόνησε τη διατριβή της στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας και της θρησκείας της. Διδάσκει ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και συντονίζει τη Θεματική Ενότητα «Αρχαία Ελληνική Ιστορία (1200 π.Χ. - 330 μ.Χ.)». Έχει ασχοληθεί με ποικίλα θέματα όπως είναι τα συναισθήματα, η ενδυμασία, η μαντική και οι τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων. Η τρέχουσα έρευνά της εξετάζει το συναίσθημα του φόβου και τις τελετουργικές πρακτικές που συνδέονται με αυτό. Παράλληλα ασχολείται με την αρχαία ελληνική αντίληψη περί αποτελεσματικότητας των ιεροπραξιών και με εκείνη περί σώματος και τη σχέση αυτού με το ένδυμα και τα συναισθήματα.


ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιολογία διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη. Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο Το Έρμα.