26
Τρι, Νοε

Marble in ancient Cyprus (4ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα)

Τη χρήση του μαρμάρου στην ύστερη αρχαιότητα στην Κύπρο πραγματεύεται ο Δρ Δημήτριος Μιχαηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Marble in ancient Cyprus», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Απριλίου 2022. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εντάσσεται στον 4ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», τον οποίο διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η διάλεξη είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, θα αρχίσει στις 19:30 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://bit.ly/3OsjBGv.

Ο Δημήτριος Μιχαηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο τoυ Λονδίνου. Εργάστηκε στην Ιταλία, κυρίως στο British School at Rome. Το 1982 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως Αρχαιολογικός Λειτουργός Επαρχίας Πάφου. Το 1992 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το 2000 προήχθη στη βαθμίδα του Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 2014. Υπήρξε Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1996 μέχρι την αφυπηρέτησή του. Έχει διευθύνει ανασκαφές στην αρχαία Βερενίκη (Βεγγάζη) της Λιβύης, στο Ότραντο της νότιας Ιταλίας και στο Αββαείο του San Clemente στη Ρώμη. Για το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου διηύθυνε συστηματικές ανασκαφές στις Οικίες Ορφέα και Τεσσάρων Εποχών και στα Λουτρά του Τρίτωνα στην Πάφο, όπως και πολυάριθμες άλλες συστηματικές και σωστικές ανασκαφές στην Επαρχία Πάφου. Είναι Αντιπρόεδρος της Association Ιnternationale pour l’Etude de la Mosaïque Αntique (AIEMA) και Επίτιμος Πρόεδρος της International Committee for the Conservation of Mosaics (ICCM). Το 1988 εξελέγη Fellow του Society of Antiquaries of London και το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το αξίωμα του Grande Ufficiale della Stella d’Italia. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Eλληνιστικά και Pωμαϊκά Ψηφιδωτά και Tοιχογραφίες. Ιατρική κατά την Αρχαιότητα. Eμπόριο Mαρμάρου, Aμφορέων και Kατεργασμένων Kογχυλιών. Tοπογραφία της Eλληνιστικής και Ρωμαϊκής Kύπρου και Tοπογραφία της Λευκωσίας.


ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιολογία διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη. Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο Το Έρμα.