26
Τρι, Νοε

The Grenglish Project: Προσεγγίζοντας πολυκεντρικά τις στιγματισμένες κυπριακές ποικιλίες της Βρετανίας (3ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Με την ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «The Grenglish Project: Προσεγγίζοντας πολυκεντρικά τις στιγματισμένες κυπριακές ποικιλίες της Βρετανίας» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 ο 3ος Κύκλος Τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ομιλητές στην εκδήλωση είναι ο Πέτρος Καρατσαρέας, Επίκουρος Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster και η Άννα Χαραλαμπίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Middlesex.

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j.

Για την εξασφάλιση πιστοποιητικού παρακολούθησης χρειάζεται η ηλεκτρονική δήλωση ενδιαφέροντος, εδώ.

Η ομιλία πραγματεύεται ερευνητικά ευρήματα από το Grenglish Project (www.grenglish.org), μιας πληθοποριστικής πρωτοβουλίας που σκοπό είχε τη συλλογή γλωσσικού υλικού από ομιλητές·ριες με μεταναστευτική βιογραφία που κατοικούν στη Βρετανία και διαθέτουν ελληνοκυπριακούς γλωσσικούς πόρους στα γλωσσικά τους ρεπερτόρια ― συνηθέστερα μέλη της λεγόμενης (ελληνο)κυπριακής παροικίας του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται και αναλύονται τα είδη γλωσσικού υλικού που υπέβαλαν στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα συμμετέχοντες·ουσες ομιλητές·ριες· για παράδειγμα, δάνειες λέξεις όπως μπέκκι ππάουτε (< baking powder) και κκάανσελ (< council), οι οποίες εισήχθησαν στην Κυπριακή Ελληνική της Βρετανίας από την Αγγλική, αλλά και λέξεις όπως negatch (< νεκατσιώ) και nistepseeing (< νηστεύω), οι οποίες ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία. Η διάλεξη εστιάζει σε αγγλικά δάνεια τα οποία ενσωματώθηκαν στο φωνολογικό και μορφολογικό σύστημα της Κυπριακής Ελληνικής, όπως νόττης (< naughty) και σόσιντζια (< sausage), δίνοντας έμφαση σε δάνεια τα οποία σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα αλλά και την εθνογραφική μας ανάμιξη στη ζωή της παροικίας αναδείχθηκαν σε εμβληματικά shibboleths για την κοινότητα όπως τα πάσον (< bus) και φισιάτικον (< fish and chip shop). Τέλος, η ομιλία διαπραγματεύεται τις θεωρητικές προεκτάσεις των ευρημάτων μας όσον αφορά το γόητρο των βρετανικών ποικιλιών της Κυπριακής Ελληνικής, το στάτους τους εντός του συνόλου των κυπριακών ελληνικών γλωσσικών ποικιλιών καθώς και τους ιδεολογικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις προοπτικές για τη διαγενεακή μετάδοση της Κυπριακής Ελληνικής στην πολυάριθμη (ελληνο)κυπριακή παροικία της Βρετανίας.

Ο Πέτρος Καρατσαρέας είναι Επίκουρος Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Westminster του Λονδίνου. Ειδικεύεται στην κοινωνιογλωσσολογική μελέτη της πολυγλωσσίας και της μετανάστευσης εστιάζοντας στις ελληνόφωνες κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λονδίνου ειδικότερα. Στα πλαίσια αυτά, ασχολείται με θέματα γλωσσικών ιδεολογιών, γλωσσικών στάσεων, γλώσσας και ταυτότητας, και μειονοτικής γλωσσικής εκπαίδευσης.

Η Άννα Χαραλαμπίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στη Σχολή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου. Ειδικεύεται στην ανάλυση λόγου και την κοινωνιογλωσσολογία. Ενδιαφέρεται για θέματα γλώσσας και ταυτότητας με έμφαση στη διεπαφή γλώσσας και γήρανσης. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μελέτη της γλωσσικής κατασκευής της αυθεντικότητας και της παράδοσης στις διατροφικές πρακτικές της ελληνοκυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.