26
Τρι, Νοε

Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπλ. Καθηγ. Αλέξανδρου Τσαδήρα

Η συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θέσπιση του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καθιστά την έκδοση της μονογραφίας με τίτλο «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και κατόχου Έδρας Jean Monnet, ιδιαίτερα επίκαιρη. Το βιβλίο θα παρουσιασθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 στο ξενοδοχείο «Semeli» στη Λευκωσία με παρεμβάσεις και σχολιασμό από τον κ. Κώστα Κληρίδη, τέως Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Δρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube.

Η έλευση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στην Ενωσιακή θεσμική σκηνή ως ένας μηχανισμός εξωδικαστικής απόδοσης διοικητικής δικαιοσύνης εγείρει μία σειρά από προκλήσεις που αφορούν τόσο τη λειτουργία και αποτελεσματικότητά του, όσο και τη θεσμική συμβίωσή του με άλλες Ενωσιακές και εθνικές οντότητες. Η σχετική βιβλιογραφία αναπτύσσεται συνεχώς σε έκταση, βάθος και πολυπλοκότητα, αποδεικνύοντας το ζωηρό ενδιαφέρον που εξακολουθεί να έλκει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ως αυτοτελές πεδίο έρευνας και ανάλυσης. Το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρου Τσαδήρα, των εκδόσεων Σάκκουλα, αποτελεί το πρώτο σχετικό βιβλίο στον ελληνόφωνο χώρο και βοηθά τον αναγνώστη να αντιληφθεί το πλήρες φάσμα των κρισιμότερων θεμάτων που σχετίζονται με τη θεσμική παρουσία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στο πολιτικό και νομικό περιβάλλον της Ένωσης. Η έρευνα καλύπτει το σύνολο των αποφάσεων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από την έναρξη λειτουργίας του λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική βιβλιογραφία και τις σημαντικότερες πολιτικές, νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις που έχουν επηρεάσει το έργο του εν λόγω θεσμού.

Το συγγραφικό πόνημα του Δρα Αλέξανδρου Τσαδήρα είναι το πρώτο νομικού περιεχομένου που εκδίδει μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και συμβάλλει στην προσπάθεια να καταστεί το Ίδρυμα ένα αξιόλογο κέντρο παραγωγικής νομικής παιδείας. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό βοήθημα για δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, εν γένει νομικούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν Ενωσιακή χρηματοδότηση, θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, εθνικούς διαμεσολαβητές και κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Σύντομα βιογραφικά συμμετεχόντων:

Ο Αλέξανδρος Τσαδήρας κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (DPhil) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έλαβε επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (LLM) στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και πτυχίο (LLB) από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος Έδρας Jean Monnet με αντικείμενο «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση». Έχει πληθώρα δημοσιεύσεων στα αγγλικά και ελληνικά και εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κώστας Κληρίδης άσκησε τη δικηγορία για 10 χρόνια στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο. Κατά το 1988 διορίστηκε στη θέση του Επαρχιακού Δικαστού και ακολούθως προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστού και στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Τον Σεπτέμβριο του 2013, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Ο Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές και αναγορεύθηκε με άριστα σε διδάκτορα του ίδιου Πανεπιστημίου στην ειδικότητα της πολιτικής μηχανικής. Είναι, επίσης, κάτοχος πτυχίου οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πιστοποιητικού CFAB (Certificate in Finance, Accounting and Business) του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών ICAEW. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ και του European Federation of National Eng. Associations (FEANI). Υπηρέτησε από το 1998 στο Τμήμα Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και το 2010 διορίστηκε ως Διευθυντής Ελέγχου. Τον Φεβρουάριο του 2012 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος στο Συμβούλιο Δανειστικών Επιτροπών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 οπότε και διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών. Τον Ιούλιο του 2013 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Μέλος της Ομάδας Διαπραγμάτευσης για το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και από τον Απρίλιο του 2014 είναι ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.