18
Σαβ, Ιαν

Η παιδαγωγική αξιοποίηση του Ψηφιακού Δράματος και των τεχνικών του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παραδείγματα και εφαρμογές (Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ)

Με την τηλεδιάλεξη με θέμα «Η παιδαγωγική αξιοποίηση του Ψηφιακού Δράματος και των τεχνικών του στην εκπαιδευτική διαδικασία: Παραδείγματα και εφαρμογές» συνεχίζεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ομιλήτρια στην εκδήλωση είναι η Αιμιλία Καραντζούλη, υποψήφια διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B

Το Ψηφιακό Δράμα αποτελεί μία υβριδική μορφή θεάτρου που αναπτύσσει τις δυνατότητές του παράλληλα με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων. Θεατρική έκφραση, υποκριτική, ρόλος και δημιουργία αποκτούν νέους τρόπους ανάδειξης και λειτουργίας μέσα από καθημερινά εργαλεία και εξειδικευμένες εφαρμογές. Στο σχολικό πλαίσιο, οι μαθητές, εκπρόσωποι μίας γενιάς που γαλουχήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην έκρηξη των τεχνολογικών εξελίξεων, είναι δυνατόν μέσω του συγκερασμού των δυνατοτήτων της Θεατρικής Αγωγής και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ιδέες, να συνεργαστούν, να έρθουν σε επαφή με τους νέους γραμματισμούς και την πολυτροπικότητα και να αυξήσουν την ενεργό εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην εισήγηση της Αιμιλίας Καραντζούλη επιχειρείται η ανάδειξη των δυνατοτήτων για παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνικών του Ψηφιακού Δράματος στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, μέσα από παραδείγματα, προτάσεις και εφαρμογές που είναι δυνατόν να λάβουν χώρα καθημερινά ή σε έκτακτη συγκυρία (πολιτιστικές εκδηλώσεις).

Η Αιμιλία Καραντζούλη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Υποτροφία ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Θέατρο και Εκπαίδευση». Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία Ψυχικού, εκπονώντας μεταξύ άλλων πλήθος πολιτιστικών προγραμμάτων. Έχει συμμετοχή σε ερευνητικά έργα του ΕΚΠΑ, ενώ ασχολείται και με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων της εταιρείας Paths of Greece (Μονοπάτια της Ελλάδας). Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλευρό του Τάκη Τζαμαργιά κατά τη θεατρική σεζόν 2021-2022 στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη και τον Σεπτέμβριο του 2022 στην παραγωγή Το Μινόρε της Αυγής σε διασκευή Δημήτρη Χαλιώτη. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την αξιοποίηση του συγκερασμού των Νέων Τεχνολογιών και των δυνατοτήτων του Θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Η θεματολογία του 4ου Κύκλου της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, εισηγήσεις για το λαϊκό θέατρο της αναγεννησιακής Ιταλίας, την performance και τη σύγχρονη παράταση, έργα-ορόσημα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για το θέατρο στην εκπαίδευση και το ψηφιακό δράμα.