26
Τρι, Νοε

Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαμορφώνοντας ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης (4ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει 4ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Στόχος είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Ο 4ος κύκλος της Σειράς αρχίζει την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 με την τηλεδιάλεξη με τίτλο: «Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαμορφώνοντας ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης». Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Ελένη Κατσαρού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Τι είναι ο γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και πώς μπορεί να καλλιεργηθεί; Γιατί είναι σημαντικός σήμερα; Πώς μπορεί ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο να αναπτύξει τον γραμματισμό των φοιτητών/τριών στην Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς πρέπει να δομηθεί; Τι εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να περιλαμβάνει;

Ο βασικός στόχος αυτής της παρουσίασης είναι να συζητηθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων αναπτύσσεται ένα μάθημα γραμματισμού στην ΤΝ με κριτικό προσανατολισμό για όλους τους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη του μαθήματος βασίζεται στο πλαίσιο των πολυγραμματισμών (Kalantzis & Cope, 2018). Διερευνούμε στα στάδια της τοποθετημένης πρακτικής, της ανοικτής διδασκαλίας, της κριτικής πλαισίωσης και της μετασχηματισμένης πρακτικής, αν αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο είναι ικανό να αναπτύξει στους φοιτητές/τριες την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις κυρίαρχες ιδέες για την τεχνολογία, το ρόλο της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, και να επανεξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και τεχνολογίας, με στόχο την προώθηση του κοινού καλού (Emejulu & McGregor, 2019: 132). Για τη δημιουργία του μαθήματος, η διεπιστημονική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ασχολείται με τις ακόλουθες διαδικασίες: α) εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο η ΤΝ επηρεάζει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στον ιστό και την καθημερινή ζωή, β) ανακάλυψη και δοκιμή πρακτικών γραμματισμού ΤΝ που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η χρήση της ΤΝ προς όφελος των φοιτητών/τριών και των κοινοτήτων τους και γ) προώθηση της ευαισθητοποίησης των φοιτητών/τριών - πολιτών σχετικά με τις εφαρμογές της ΤΝ.

Η Ελένη Κατσαρού είναι Καθηγήτρια Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδασκαλία της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας (L1) στο πλαίσιο των Νέων Σπουδών Γραμματισμού (New Literacies Studies), όπως και στην εκπαιδευτική έρευνα-δράση. Πρόσφατα στράφηκε και στη διερεύνηση της πιθανής συνεισφοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo

Σύνδεσμος εγγραφής στις τηλεδιαλέξεις της Σειράς: https://forms.office.com/e/rhXWT8uQw6


Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών. Το Πρόγραμμα με σημαντική έκπτωση (≈40%) στο κόστος φοίτησης, δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ως τις 30 Μαΐου 2023.