26
Τρι, Νοε

Λιβάνιος, 'Μελέτη' 27: Ο δύσκολος γέροντας και ο γιος του. Μισανθρωπία και πολιτική του γέλωτος στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ.

Το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΚΕΛΟΠΟΣ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν σειρά διαλέξεων ανοικτών στο κοινό με θέματα που αφορούν σε διάφορες πτυχές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Η διάλεξη με τίτλο «Λιβάνιος, Μελέτη 27: Ο δύσκολος γέροντας και ο γιος του. Μισανθρωπία και πολιτική του γέλωτος στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ.» και ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Αντώνη Πετρίδη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00.

Όπως όλες οι διαλέξεις της Σειράς, η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας (Αίθουσα Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη, Γωνία Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200) στη Λευκωσία και θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/2wmth2sm.

Για δηλώσεις συμμετοχής http://tinyurl.com/3dauew63

H Μελέτη (Declamatio) 27 του Λιβανίου, κορυφαίου ρητοροδιδασκάλου του 4ου αιώνα μ.Χ., που έζησε και έδρασε στην Αντιόχεια, επιστρέφει στην παραδοσιακή μορφή του δυσκόλου-μισανθρώπου, του στριμμένου γέρου, που σιχαίνεται τους πάντες και τα πάντα. Στη Μελέτη, ο στριμμένος γέρος εκφωνεί λόγο ενώπιον της Βουλής ζητώντας άδεια να αποκηρύξει τον γιο του, ο οποίος τον κορόιδεψε ενώπιον όλων, όταν αυτός είχε ένα ατύχημα στην αγορά. Ο Λιβάνιος χτίζει τον χαρακτήρα του στο πρότυπο του μενάνδρειου Κνήμωνα από την κωμωδία Δύσκολος (διδ. 316 π.Χ.). Στη συνταγή, όμως, προστίθεται ένα στοιχείο μη παραδοσιακό: το αντιγελαστικό μένος του μισανθρώπου. Από πού προέκυψε το στοιχείο αυτό; Και γιατί άραγε ο Λιβάνιος ανακαίνισε τη μισανθρωπική παράδοση προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κολλεγίου Τρίνιτυ του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου διδάσκει από το 2007. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ελληνική φιλολογία (με έμφαση στο αρχαίο δράμα), την πρόσληψη του αρχαίου κόσμου στη νεοελληνική λογοτεχνία, τη διδακτική της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση και την κυπριακή λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μονογραφίες, συλλογικούς τόμους, κεφάλαια, άρθρα και βιβλιοκρισίες σε διεθνή περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Έχει προσφέρει υπηρεσίες ως ανώνυμος κριτής στους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press, Brill, De Gruyter, καθώς και σε αριθμό διεθνών περιοδικών κλασικής φιλολογίας.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo