18
Σαβ, Ιαν

Προβλήματα ομιλίας σε παιδιά στην Κύπρο: αιτιολογία και χαρακτηριστικά (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Το θέμα «Προβλήματα ομιλίας σε παιδιά στην Κύπρο: αιτιολογία και χαρακτηριστικά» πραγματεύεται την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 η δεύτερη τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ομιλήτρια είναι η Δρ Κάκια Πετεινού, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας και συντονίστρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Αναπτυξιακές Διαταραχές Επικοινωνίας» στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιάσει τις διάφορες διαταραχές ομιλίας βάσει ταξινόμησης, την αιτιολογία και τη χρήση λέξεων-στόχων που βασίζονται σε θεωρητικά μοντέλα λεξικής οργάνωσης (φωνολογική επικάλυψη και γειτνίαση) στην αποκατάσταση.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Σύνδεσμος εγγραφής στις τηλεδιαλέξεις της Σειράς: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

Η Κάκια Πετεινού κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Λογοθεραπεία/ Λογοπαθολογία από το University of Georgia και Διδακτορικό στις Επιστήμες Λόγου και Ακοής από το City University of New York Graduate Center, με ειδίκευση στην αναπτυξιακή ψυχογλωσσολογία. Διετέλεσε Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Διαταραχών Λόγου και Επικοινωνίας του Albert Einstein College of Medicine, ΗΠΑ, επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογοπαθολογίας και Γλωσσολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2020 είναι πρόεδρος της Επιτροπής στο Φάσμα Αυτισμού του International Association of Communication Disorders (IALP). Είναι διευθύντρια του ερευνητικού εργαστηρίου «Θεμελιακό Εργαστήριο Αποκατάστασης (Θ.ΕΡ.ΑΠΟ)». Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Λογοπαθολόγων Κύπρου (2010-2013). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, που έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, εστιάζονται στη γλωσσική ανάπτυξη παιδιών με αργή ανάπτυξη στον λόγο και τη σχέση της με χρόνια γλωσσική καθυστέρηση (αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, παιδική λεκτική απραξία, φωνολογική διαταραχή, φάσμα αυτισμού). Ασχολείται επίσης με τη μελέτη πρώιμων μοτίβων πρώιμης τυπικής και παθολογικής γλωσσικής ανάπτυξης και με την ανάπτυξη εργαλείων γλωσσικής αξιολόγησης παιδιών νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας.


Στόχος της Σειράς διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία και Γραμματισμοί» είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.