18
Σαβ, Ιαν

Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: Ο ρόλος και το έργο της GREVIO

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί το πιο πλήρες νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε βάρος των γυναικών. Για το έργο της ανεξάρτητης αρχής που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης θα μιλήσει η Δρ Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας εναντίον γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO) και Αν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: Ο ρόλος και το έργο της GREVIO».

Η τηλεδιάλεξη διοργανώνεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στις 18:00 μ.μ. από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα (ΒΑ) στη Νομική του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και την Έδρα Jean Monnet «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση», την οποία κατέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενωσιακού Διοικητικού Δικαίου του ΑΠΚΥ Αλέξανδρος Τσαδήρας. Η εκδήλωση οργανώνεται από τη διδακτική ομάδα της Θεματικής Ενότητας «Εισαγωγή στο Δίκαιο και τη Νομική Μέθοδο – ΝΟΜ 111», η οποία αποτελείται απο τους Δημήτρη Χοτούρα και Δάφνη Ακουμιανάκη. 

Η παρακολούθηση της τηλεδιάλεξης είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Η Σύμβαση βασίζεται σε τέσσερεις θεμελιώδεις πυλώνες: πρόληψη βίας, προστασία επιζωσών, δίωξη δραστών και εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών. Έχει επικυρωθεί από 38 κράτη και προσφάτως προσχώρησε σε αυτήν και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της έχει ανατεθεί στη GREVIO, μια ομάδα 15 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία μέσα από τις εκθέσεις αξιολόγησής της έχει αναδείξει τα σημεία στα οποία έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος, καθώς και τα υφιστάμενα κενά και τις ελλείψεις. Στόχος της τηλεδιάλεξης είναι να αναλυθεί η προστιθέμενη αξία της Σύμβασης και να προβληθούν πρακτικά παραδείγματα -μέσα από το έργο της GREVIO- για τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία) και η κοινωνία των πολιτών μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου και στην υποστήριξη και προστασία των επιζωσών βίας.


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

 

Η Δρ. Κωστοπούλου είναι δικηγόρος, με περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μονογραφίες, βιβλία, άρθρα, χρονογραφήματα, διαδικτυακά μαθήματα, εκθέσεις, δοκίμια, συνεισφορές σε συλλογικά βιβλία) στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, συμπεριλαμβανομένων και εκδόσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και τεσσάρων μεταπτυχιακών τίτλων: στο διεθνές και συγκριτικό οικογενειακό δίκαιο, στις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομικές σπουδές, στο αστικό δίκαιο και στο εργατικό δίκαιο. Σήμερα είναι η Αν. Διευθύντρια του Ιδρύματος Μαραγκόπουλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΜΚΟ με συμβουλευτικό καθεστώς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ [ECOSOC, DPI] και UNESCO) και αν. μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Δρ. Κωστοπούλου είναι μέλος της GREVIO από τον Απρίλιο του 2019. Επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στην GREVIO τον Ιούνιο του 2023 και στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος της GREVIO στις 21 Ιουνίου 2023. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Με την ιδιότητά της αυτή έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 δραστηριότητες και έργα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κράτη μέλη και κράτη με καθεστώς παρατηρητή. Παρέχει εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε νομικούς σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου (ERA) και αρκετές εθνικές σχολές δικαστών και δικηγορικούς συλλόγους. Επί σειρά ετών, η κα Κωστοπούλου διετέλεσε μέλος του Consultative Board του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του δικαίου πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα (HELP), ενώ από το 2016 είναι το Info Point του HELP για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και πιστοποιημένη εθνική εκπαιδεύτρια από το ΣτΕ για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμμετέχει επίσης στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου νομικών εμπειρογνωμόνων για την ισότητα των φύλων και την απαγόρευση των διακρίσεων. Στο παρελθόν, η κα Κωστοπούλου διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CDENF, 2020-2022), Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CAHENF, 2017-2020) και Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Αντιδράσεις στη Βία κατά των Παιδιών (CAHENF-VAC, 2018-2020), η οποία επικεντρώθηκε στη βία κατά των παιδιών στο οικογενειακό περιβάλλον. Υπό αυτές τις ιδιότητες, ηγήθηκε των εργασιών των παραπάνω επιτροπών για την ανάπτυξη κειμένων που θέτουν κανόνες, τα οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Υπουργών, και συμμετείχε στις εργασίες της PACE και πολλών οργάνων και επιτροπών του ΣτΕ. Για την περίοδο 2018-2019, διετέλεσε επίσης μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Lanzarote (Επιτροπή των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης).