18
Σαβ, Ιαν

Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία: η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

«Για να αφήσει κανείς τον εαυτό του ελεύθερο μπροστά στους άλλους, απαιτείται μια παιδική ηλικία απαλλαγμένη από απαγορεύσεις» (Μ. Κουμανταρέας). Στο έργο της πεζογράφου Μαργαρίτας Καραπάνου επικεντρώνεται η  τηλεδιάλεξη με τίτλο «Ξαναγράφοντας την παιδική ηλικία: η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. Ομιλήτρια στη διάλεξη, η οποία είναι η πέμπτη εκδήλωση του 5ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» είναι η Δρ Σοφία Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Με τι είδους απαγορεύσεις έχει να κάνει κανείς όταν πάει να μιλήσει για την παιδική ηλικία; Μπορεί να την ξαναγράψει; Πώς θα μιλούσε το παιδί «όταν ήταν παιδί»; «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου, από το πρώτο της κεφάλαιο, τη γέννηση της ηρωίδας («Η πρώτη μέρα»), μέχρι το τελευταίο, την εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής («Η πρώτη μέρα στο σχολείο»), δίνει μια μαεστρική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7


Η Σοφία Ιακωβίδου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Παρίσι (Paris IV, INALCO) και το Μπέρμινχαμ. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΤΕΕΠΗ) και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Δημιουργική Γραφή" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Βιβλία της: G. Ioannou, le corps de l’œuvre. Psyché de l’écrivain, sociopoétique de l’œuvre (ANRT), Inter-esse. Θέματα και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία (Gutenberg).  

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Στόχος της Σειράς διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία και Γραμματισμοί» είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.