18
Σαβ, Ιαν

Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Η γλωσσολογική έρευνα της ψηφιακά διαμεσολαβημένης επικοινωνίας έχει διαπιστώσει τη χρήση ποικίλων γραφηματικών πόρων για την πραγματολογική και συναισθηματική πλαισίωση της γραπτής αλληλεπίδρασης μέσω μηνυμάτων. Τη χρήση γραφηματικών πόρων στον ελληνόφωνο δικτυακό χώρο r/greece στην πλατφόρμα Reddit εξετάζει η τηλεδιάλεξη με τίτλο «Γραφική προσωδία και πολιτικός λόγος στο ελληνικό Reddit», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. Ομιλητής στη διάλεξη, η οποία είναι η έκτη και τελευταία εκδήλωση του 5ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» είναι ο Δρ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Γερμανικής Γλωσσολογίας και Γλωσσολογίας των Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Με βάση ένα δείγμα χιλιάδων σχολίων από το r/greece κατά την περίοδο 2013-2021, η έρευνα που θα παρουσιάσει ο Δρ Ανδρουτσόπουλος εξετάζει πέντε γραφηματικά στοιχεία (υπερβολικό θαυμαστικό, στίγμα του σαρκασμού, εναλλασσόμενα κεφαλαία, βυζαντινό σίγμα, εσκεμμένη ανορθογραφία) με συνδυασμό ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης. Η ανάκτηση των γραφηματικών πόρων από τα δεδομένα έγινε αυτόματα με κανονικές εκφράσεις και επακόλουθο έλεγχο δια χειρός. Η ανάλυση εξετάζει την προέλευση, τα μορφικά χαρακτηριστικά, τη συχνότητα, τη διαχρονική κατανομή και την τυπική πραγματολογική λειτουργία των πέντε γραφηματικών στοιχείων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τους παραπάνω γραφηματικούς πόρους για να ενδείξουν τυποποιημένες κοινωνικοπολιτικές φωνές (voice, Agha 2005), τοποθετούμενοι ταυτόχρονα και οι ίδιοι απέναντι σ’ αυτές. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον ρόλο της γραφηματικής ετερογένειας στη διεκπεραίωση της διαμεσολαβημένης αλληλεπίδρασης, καθώς και τις γλωσσικές ιδεολογίες που υποστηρίζουν τις παραπάνω γραφηματικές πρακτικές.

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7


Ο Δρ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος σπούδασε γερμανική φιλολογία στην Αθήνα και γερμανική γλωσσολογία και μεταφραστικές σπουδές στη Χαϊδελβέργη, όπου και περάτωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη γλώσσα των νέων. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γερμανικής Γλώσσας του Μάνχαϊμ (2000-2003), ως Επίκουρος Καθηγητής διαμεσολαβημένης επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερου (2003-2007) και ως αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής γλωσσολογίας και διαμεσολαβημένου λόγου στο King’s College, Λονδίνο (2007-2009). Από το 2009 είναι καθηγητής γερμανικής γλωσσολογίας και γλωσσολογίας των μέσων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η έρευνά του επικετρώνται στα κοινωνιογώσσολογικά προβλήματα της διαμεσολαβημένης ψηφιακής και μαζικής επικοινωνίας, με έμφαση στα παρακάτω πεδία: γλώσσα και νέα μέσα, διαμεσολάβηση και γλωσσική ποικιλότητα, πολυγλωσσία και γλωσσική επαφή, γλώσσα των νέων, γλώσσα και εθνικότητα, γλωσσικές ιδεολογίες στα ΜΜΕ.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Στόχος της Σειράς διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία και Γραμματισμοί» είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.