Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, τη γνωστή σκηνοθέτρια και καλλιτέχνιδα παραστατικών τεχνών Ελίζα Σόρογκα, σε μια διαδικτυακή συζήτηση για τις όψεις της performance, το θέατρο ντοκουμέντο και τη δυναμική της συλλογικής «φωνής» στο τοπίο των παραστατικών τεχνών.
Αφορμή της συζήτησης είναι το έργο της «Ρίζες». Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί διαδικτυακά στις 19.00 μ.μ. και να παρακολουθήσει την τηλεδιάλεξη, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/SAT0c
Με βάση το έργο της «Ρίζες» (εδώ η περιγραφή του έργου, εδώ το τρέιλερ της παράστασης και εδώ ένα σύντομο βίντεο της παράστασης), η Ελίζα Σόρογκα θα αναφερθεί στις σύγχρονες πρακτικές επιτέλεσης, στη σπουδαιότητα της ντοκουμενταρίστικης καταγραφής και αποτύπωσής της στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Θα προσεγγιστούν ερωτήματα που αφορούν το τοπίο έμπνευσης του καλλιτέχνη των παραστατικών τεχνών, της performance και της συνομιλίας που αναπτύσσει με τον θεατή.
Η Ελίζα Σόρογκα είναι καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών και σκηνοθέτις, απόφοιτος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Πολιτισμικές Σπουδές» (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και «Performance Making» (Goldsmiths University of London). Με άξονα τη σύγχρονη πρακτική, η δουλειά της πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του ‘ανοίκειου’ και τη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη. Έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο διεθνή διαγωνισμό Arte Laguna Prize της Βενετίας στην κατηγορία Performance & Video Art (Μάρτιος 2017) με το έργο Women in Agony, ενώ για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε από την ARTWORKS στο 3ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2020 -2021). Έργα και παραστάσεις της έχουν υποστηριχτεί από εθνικούς και διεθνείς φορείς, ενώ έχει παρουσιάσει έργα της ανά τον κόσμο. Video art και ντοκιμαντέρ της έχουν διακριθεί σε Ευρώπη και Αμερική. To 2018 παρουσίασε την παράσταση «Ρίζες» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Έχει παρουσιάσει έργα της στο: V&A Museum (Λονδίνο), Royal Scottish Academy of Art and Architecture (Εδιμβούργο), 3331 Arts Chiyoda (Τόκυο), Prague Quadrennial of Performance Design (Πράγα), National Galley Prague (Πράγα), Battersea Arts Centre (Λονδίνο), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina Virtual, OMNIBUS Theatre (Λονδίνο), Camden People’s Theatre (London), The Yard Theatre (London), Chisenhale Dance Space (Λονδίνο), 4 bid OT301 (Άμστερνταμ), Déda (Ντέρμπι), Arsenale (Βενετία), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αθήνα), Βουλευτικό Ναυπλίου κ.ά.
Eίναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Re-Inventing Public Spaces, μέλος της πολυβραβευμένης ομάδας Geraldine Pilgrim Performance Company (UK). Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Department of Architecture & Design (University of East London), στο BA (Hons) Architecture (Central St Martins, London College of Arts), στο BA Architecture (Middle East Technical University), καθώς και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Art & Design for the Public Space’ (University of Porto). Δίδαξε ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το μάθημα «Ρυθμός και Κίνηση» και στο Bridge to Kyoto (Urbanist Centre στο Κιότο, Ιαπωνία). Έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Αρχιτεκτονική και Περφόρμανς» αλλά και στο Εθνικό Θέατρο (Απρίλιος 2023). Δοκιμιακά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή και εγχώρια περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο «Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας» σε διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συν-ιδρύτρια του Performance Architecture School.
Περισσότερα για την Ελίζα Σόρογκα:
Add event to calendar