26
Τρι, Νοε

Η κλιματική αλλαγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων» με τον Καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Νομική» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και η Έδρα Jean Monnet «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση» διοργανώνουν τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων» στις 23 Οκτωβρίου 2024 με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί ελεύθερα μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

H αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων οδήγησε τα εθνικά δικαστήρια να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης και μετριασμού του φαινομένου. Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί και τα διεθνή δικαστήρια. Στην τηλεδιάλεξή του ο Καθηγ. Σισιλιάνος θα εξετάσει ζητήματα που άπτονται της εμβληματικής απόφασης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Ανθρώπου στις 9 Απριλίου 2024, την οποία ακολούθησε η Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας στις 21 Μαΐου 2024 στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, με αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να εκκρεμούν. Η κινητικότητα αυτή στο διεθνές περιβάλλον είναι μοναδική στα χρονικά, συναιρεί την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο, με το Δίκαιο της Θάλασσας και εντέλει με το Γενικό Διεθνές Δίκαιο.  Συμβάλλει δε στην εξέταση του πώς η Διεθνής Δικαιοσύνη μπορεί να δράσει ως καταλύτης για την ενεργοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων και την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου, μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης και του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς και μέλος (και πρώην Αντιπρόεδρος) της  Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καθώς και μέλος του Διοικητικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Έχει εκτενή διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και είναι o συγγραφέας οκτώ μονογραφιών και μελετών και πλήθους επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά στον τομέα του γενικού διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου των διεθνών οργανισμών. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2022), του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’honneur, 2021) και του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Chevalier de l’Ordre des Palmes académiques, 2006) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas, 2021) και του Πανεπιστημίου του Γαλατσίου (Ρουμανία, 2019).


Την τηλεδιάλεξη διοργανώνει η ομάδα διδασκόντων της Θεματικής Ενότητας ΝΟΜ111 - Εισαγωγή στο Δίκαιο και τη Νομική ΜέθοδοΝΟΜ111 - Εισαγωγή στο Δίκαιο και τη Νομική Μέθοδο, ήτοι Δημήτρης Χοτούρας (Συντονιστής), Βασίλειος Γραμμάτικας, Γεώργιος Ζουριδάκης, Εμμανουέλα Μυλωνάκη και Δάφνη Ακουμιανάκη.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo