26
Τρι, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Νομική ανάλυση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η «Νομική ανάλυση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι το θέμα της διάλεξης του Δρα. Νικόλαου Ιωαννίδη, διδάσκοντα Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον οποίο φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 19:30. Πρόκειται για τη δεύτερη διάλεξη του Κύκλου δημόσιων τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», ο οποίος πραγματοποιείται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020).

Οι τηλεδιαλέξεις μεταδίδονται διαδικτυακά, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς εγγραφή ή δήλωση συμμετοχής, μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE

Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό παρακολούθησης για μία ή περισσότερες τηλεδιαλέξεις του Κύκλου μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/y4slwmvu

Ο Δρ. Ιωαννίδης στη διάλεξή του θα αναλύσει τις ελληνοτουρκικές διενέξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα και η Τουρκία ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της περιοχής. Έκτοτε, το ζήτημα του Αιγαίου παραμένει ανοικτό κι ενώ η Ελλάδα επιμένει πως η μόνη προς επίλυση διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία ισχυρίζεται πως πρέπει να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως π.χ. το εύρος του εναέριου χώρου και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έτι περαιτέρω, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις της Τουρκίας, η παρενόχληση/παρεμπόδιση ερευνητικών σκαφών και γεωτρυπάνων που επιχειρούν στην περιοχή δημιουργούν σοβαρές εντάσεις.

Ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Bristol, απέκτησε την άδεια εξάσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο το 2011 και διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Nippon στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο Θάλασσας στο Αμβούργο. Το 2019 βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για την καλύτερη διδακτορική διατριβή Έλληνα φοιτητή στο διεθνές δίκαιο για τα έτη 2017-2019. Πρόσφατα έχει δημοσιευθεί η μονογραφία του με τίτλο: “Maritime Claims and Boundary Delimitation: Tensions and Trends in the Eastern Mediterranean Sea” (Routledge). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (ελληνικός κλάδος), της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου.