26
Τρι, Νοε

Στην παγκόσμια λίστα Guide2Research με τους κορυφαίους επιστήμονες για το 2020 στην Επιστήμη των Υπολογιστών ο Αντιπρύτανης του ΑΠΚΥ

 

 

 

 

Στην παγκόσμια λίστα κατάταξης των κορυφαίων επιστημόνων για το 2020 στα πεδία της Επιστήμης των Υπολογιστών, που δημοσίευσε το Guide2Research (www.guide2research.com), συμμετέχει ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος. Ο Καθηγ. Μανωλόπουλος καταλαμβάνει τη 10η θέση των κορυφαίων επιστημόνων της Επιστήμης Υπολογιστών που εργάζονται σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Τα κριτήρια για την κατάταξη των επιστημόνων στη λίστα Guide2Research αφορούν τον δείκτη επιστημονικής ποιότητας και επίδρασης του ερευνητικού τους έργου βάσει του δείκτη απήχησης h-index από το Google Scholar. Λήφθηκαν υπόψη περισσότερα από 6.000 προφίλ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, οι παραπομπές, οι βιβλιογραφικές τους αναφορές και οι διακρίσεις τους έως τις 16 Μαΐου 2020. Η εν λόγω λίστα στοχεύει στην προβολή της συνεισφοράς των κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητών στην Επιστήμη των Υπολογιστών στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Γιάννης Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο πρώτος Αντιπρύτανης του Ιδρύματος. Διετέλεσε Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Πανεπιστήμιο του Maryland (College Park) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της διαχείρισης δεδομένων (data management). Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες που έχουν εκδοθεί από τη Springer, 11 διδακτικά εγχειρίδια και περισσότερα από 350 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει 5 βραβεία για την καλύτερη εισήγηση (best paper award) στα συνέδρια SIGMOD, ECML/PKDD, MEDES (2) και ISSPIT. Το συγγραφικό του έργο έχει λάβει περισσότερες από 14.700 ετεροαναφορές από 2.200 διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα (h-index=55). Συμβάλλει ως ανεξάρτητος κριτής σε χρηματοδοτικούς φορείς της Αυστρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Τσεχίας και του Χονγκ Κονγκ. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Information Systems (Elsevier), The World Wide Web Journal (Springer), The Computer Journal (Oxford Academic), Data Science and Analytics (Springer).