18
Σαβ, Ιαν

Η πανδημία του κορωνοϊού θέτει νέες προκλήσεις στη Βιοηθική στάση της ανθρωπότητας

 

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο «World Bioethics Day 2020: Why Bioethics? Why Medical Ethics?», το οποίο ειδικά για φέτος ήταν webinar και διοργανώθηκε από το Ελληνικό και το Κυπριακό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα το Νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική», το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, με την εγγραφή περί των 500 συμμετεχόντων.

Η εποχή της πανδημίας του Covid-19 που διανύουμε θέτει νέα, πολύ σοβαρά, ζητήματα Βιοηθικής, στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, τα οποία αναδείχτηκαν από τους σημαίνοντες ομιλητές της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για την ανάγκη επανα-προσανατολισμού της επιστήμης της Βιοηθικής, σε συγκεκριμένα ιατρικά διλήμματα και προβληματισμούς που έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο, κατά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας με γνώμονα τις σύγχρονες ανθρωπιστικές αξίες.

Κοινή πεποίθηση αποτέλεσε το γεγονός ότι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την πανδημία θέτουν νέες προκλήσεις και ζητήματα στην επιστήμη της Βιοηθικής, ο ρόλος της οποίας ξεκάθαρα αναβαθμίζεται ενώ διανύουμε το πρώτο μισό του 21ου αιώνα.

Ο πέμπτος συνεχόμενος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, καθώς περίπου 500 άτομα συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, τα συμπεράσματα του οποίου δύναται να αξιοποιηθούν από τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, για το επόμενο δύσκολο διάστημα που διανύουμε αντιμετωπίζοντας την μεγάλη πρόκληση. Οι τοποθετήσεις των επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και κλάδων θίγουν το ζήτημα της πανδημίας και προκαλούν νέα ερωτήματα, απέναντι στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα:

Ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική», του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης υποστήριξε πως η Βιοηθική αναζωογόνησε την φιλοσοφική συζήτηση, και την κατέστησε υπόθεση όλων.

Ο Καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου απηύθυνε χαιρετισμό του υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι η  πρωτόγνωρη πανδημία που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες αναδεικνύει την αναγκαιότητα του τομέα της βιοηθικής και την ύπαρξη και λειτουργία ενός σωστού συστήματος έγκαιρης και αξιόπιστης αξιολόγησης και έγκρισης ερευνητικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα αυτών που στοχεύουν στη μελέτη και αντιμετώπιση του covid-19.

Ο Julian Savulescu, Καθηγητής του University of Oxford και ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς φιλοσόφους στον χώρο της Βιοηθικής, παρουσίασε έναν αλγόριθμο λήψης αποφάσεων σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας του covid-19.

O Gerhard Fortwengel, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ανόβερο, υποστήριξε πως παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πανδημία covid-19, επιβάλλουν την συνεργασία επί τη βάσει των ηθικών αρχών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η Stacy Gallin, Καθηγήτρια του New York Medical College, εστίασε στην αποστολή της Βιοηθικής να προλαμβάνει την υιοθέτηση πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο Ολοκαύτωμα.

Η Άντρη Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ και Πρόεδρος του Κυπριακού Κλιμακίου της έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης κρίσεων δημόσιας υγείας, όπως αυτή της πανδημίας, επί τη βάσει της ευρύτερης δυνατής ηθικής συμφωνίας.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος τόνισε ότι αλλάζει το τοπίο της οικονομικής και πολιτικής ζωής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Covid-19 οδηγούν σε μια νέα θεώρηση του ανθρώπου, της ζωής και της βιοηθικής και λόγω των έκτακτων συνθηκών είναι αναγκαία η προστασία της αξίας του ανθρώπου και της οντολογικής του ταυτότητας.

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στη σύγκρουση δικαιωμάτων που ευνοεί η συγκυρία, και συγκεκριμένα την σύγκρουση του δικαιώματος στην ελευθερία με το αντίστοιχο στη ζωή.

Η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, συζήτησε τις προκλήσεις με τις οποίες η πανδημία φέρνει αντιμέτωπη τη Βιοηθική.

Οι υπόλοιποι ομιλητές, καθηγητές και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και οι εγνωσμένης αξίας προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, παρουσίασαν την δική τους οπτική για τη σημασία της Βιοηθικής, ιδίως υπό το πρίσμα έκτακτων συνθηκών και παγκοσμίων κρίσεων.

Το Διεθνές Συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Πετρίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το ΜΠΣ «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική». Το συνέδριο συντόνισε η Ερατώ Ιωάννα Σαρρή, συντονίστρια λειτουργός της Μονάδας Διεθνούς Συνεργασίας, Ανάπτυξης και Επικοινωνίας του ΑΠΚΥ.

Το Διεθνές Συνέδριο διεξήχθη με την συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς». Χορηγός του συνεδρίου: Alpro.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ