26
Τρι, Νοε

"Νέες εφαρμογές & υπηρεσίες με την τεχνολογία 5G" σημειώνει ο Καθηγ. Σταύρος Σταύρου

 

 

 

 

 

"Νέες εφαρμογές και υπηρεσίες λόγω της έλευσης της τεχνολογίας 5G στην Κύπρο"

Απόψεις του Καθηγητή Σταύρου Σταύρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΚΥ, στο περιοδικό Economy Today (τεύχος Φεβρουάριος 2021)


  1. Η Κύπρος βρίσκεται στην εποχή του 5G. Τι σημαίνει για την Κύπρο αυτή η εξέλιξη; Ποιες δυνατότητες προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία και ποιο το όφελος για την κοινωνία και την οικονομία;

Η τεχνολογία 5G είναι ικανή να προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς σύνδεσης και εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους καθυστέρησης μεταξύ της αποστολής και λήψης της πληροφορίας σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνολογίες. Αυτές οι δυνατότητες θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν παροχή ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλότερων συνδέσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις, υποστήριξη αυτοματισμών και άλλων υπηρεσιών σε έξυπνες πόλεις, επιχειρήσεις και υποστατικά σε μεγάλη κλίμακα κ.λπ. Με δεδομένη τη δημιουργία των νέων αυτών υπηρεσιών που θα στηρίζονται στα δίκτυα 5G, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, με όφελος στην οικονομία και κοινωνία.

  1. Εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία η εγκατάσταση του δικτύου 5G. Πώς τις σχολιάζετε και ποια είναι η άποψη σας ως ακαδημαϊκός;

Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς για τα δίκτυα 5G και τις επιπτώσεις στην υγεία, οι τεχνολογίες 5G, όπως και οι υπόλοιπες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, λειτουργούν σε πολύ υψηλές συχνότητες και η απώλεια διαδρομής του σήματος αυξάνεται λογαριθμικά με την απόσταση. Οι τυπικοί συντελεστές έκθεσης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του κοινού από τους σταθμούς βάσης, οι οποίοι διαπιστώνονται με ηλεκτρομαγνητικές μετρήσεις στο πεδίο, είναι πολύ πιο κάτω από τα προβλεπόμενα διεθνή όρια. Στην πράξη, ένας χρήστης κινητού τηλεφώνου εκτίθεται σε μεγαλύτερη ακτινοβολία από την κινητή συσκευή του και όχι από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.  Για αυτό συστήνεται το κινητό τηλέφωνο να μην βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στο κεφάλι των χρηστών, αλλά να χρησιμοποιείται από απόσταση. Στην Κύπρο υπάρχουν σχετικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας κατά την εγκατάσταση σταθμών βάσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ώστε η συνολική έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην περιοχή εγκατάστασης του σταθμού να μην ξεπερνά τα προβλεπόμενα διεθνή όρια.