26
Τρι, Νοε

"When deep learning meets logic": Τριήμερο διαδικτυακό εργαστήριο με χορηγό την Samsung Research

 

 

 

 

Περισσότεροι των 900 συμμετεχόντων από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και το ευρύ κοινό παρακολούθησαν τις εργασίες του τριήμερου διαδικτυακού εργαστηρίου με τίτλο «When deep learning meets logic», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Φεβρουαρίου 2021. Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν οι Λοΐζος Μιχαήλ (Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Efi Tsamoura (Samsung AI Centre, Cambridge), Vaishak Belle (University of Edinburgh), και Phokion Kolaitis (University of California, Santa Cruz and IBM Research) με χορηγό την Samsung Research.

Η πρόσφατη ευρεία εφαρμογή τεχνικών «βαθιάς μάθησης» (deep learning) στη χρήση μη δομημένων δεδομένων (π.χ. κείμενο, εικόνα, βίντεο) ενέτεινε τις ερευνητικές προσπάθειες για την αξιοποίηση αυτού του πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της χρήσης της συμβολικής γνώσης (symbolic knowledge) και του λογικού συλλογισμού (logic reasoning). Παρόλο που οι δύο αυτές πτυχές της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ως επί το πλείστον εξελιχθεί ανεξάρτητα, η αλληλεπίδρασή τους καταδεικνύει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός νέου υπολογιστικού παραδείγματος με βάση το οποίο η «συμβολική γνώση» βελτιώνει σημαντικά τη «βαθιά εκμάθηση» των γνωστικών συστημάτων.

Η συνέργεια αυτών των δύο ‘κόσμων’ της τεχνητής νοημοσύνης ήταν το κεντρικό θέμα του διαδικτυακού εργαστηρίου When deep learning meets logic. Με εξέχοντες ομιλητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία, το εργαστήριο εστίασε στην παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών επιτευγμάτων, σε νέες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνητική αξιοποίησή τους από τη βιομηχανία, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων για ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά για μελλοντική έρευνα.

Τις εργασίες του εργαστηρίου «άνοιξε» ο Professor Leslie Valiant από το Πανεπιστήμιο του Harvard, πρωτοπόρος της υπολογιστικής μάθησης (computational learning) και βραβευμένος, μεταξύ άλλων, με το Turing Award, και «έκλεισε» ο Καθηγητής Χρήστος Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου του Columbia, θεωρητικός επιστήμονας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που έχει τιμηθεί για το έργο και τη συνεισφορά του στη Θεωρία Υπολογισμού και στην Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο John von Neumann, το IEEE Computer Society Charles Babbage Award και το Gödel Prize. Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν εξέχοντες ακαδημαϊκοί και ερευνητές από το RWTH Aachen University, το Stanford University, το  University of Florida, το University of Illinois, την Google, το Massachusetts Institute of Technology (MIT), το Georgia Institute of Technology, την Samsung AI και την IBM Research.

 

Deep Learning Organizers

Deep Learning Speakers