26
Τρι, Νοε

«Ο Βίος και το Μαρτύριο του Αγίου Βάκχου του Νέου από τον Στέφανο Διάκονο»: Νέο συγγραφικό πόνημα από τον Καθηγ. Στέφανο Ευθυμιάδη

Το νέο συγγραφικό πόνημα του Καθηγητή Στέφανου Ευθυμιάδη (Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό») του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «O Βίος και το Μαρτύριο του Αγίου Βάκχου του Νέου από τον Στέφανο Διάκονο» (τίτλος πρωτοτύπου: “Vie et Passion de Bacchos le Jeune par Étienne le Diacre”) αποτελεί προϊόν μακρόχρονης συνεργασίας του με τον Δρα André Binggeli, ερευνητή στο Ινστιτούτο Έρευνας της Ιστορίας των Κειμένων (Institut de recherche et d'histoire des textes - I.R.H.T) στο Παρίσι. Η κριτική έκδοση του βυζαντινού κειμένου που πλαισιώνεται από εκτενή εισαγωγή, γαλλική μετάφραση και αναλυτικό σχολιασμό εντάχθηκε στα Byzantina Sorbonensia, την έγκριτη βυζαντινολογική σειρά του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Το όλο πόνημα καταλαμβάνει πέραν των 200 σελίδων και αποτελεί το πρώτο μέρος ευρύτερου αφιερώματος στους νεομάρτυρες της βυζαντινής περιόδου που συνεπιμελήθηκε ο André Binggeli με την Sophie Métivier, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Ο Άγιος Βάκχος ο Νέος υπήρξε μάρτυρας της αραβοκρατούμενης Παλαιστίνης του 8ου αιώνα. Παιδί εξισλαμισμένου πατέρα, ασπάζεται την προγονική πίστη βαπτιζόμενος στην περίφημη Μονή του Αγίου Σάββα έξω από τα Ιεροσόλυμα και κείρεται μοναχός στο ίδιο μοναστήρι. Θεωρούμενος αποστάτης από την αραβική εξουσία σύρεται από την Ιερουσαλήμ στην αραβική πόλη Ράμλα, φυλακίζεται και γνωρίζει το μαρτύριο σε ηλικία 18 ετών. Η βιογραφία του οφείλεται σε έναν σημαντικό συγγραφέα της Κωνσταντινούπολης, τον Στέφανο Διάκονο, έναν από τους πρώτους χρονολογικά εκπροσώπους της αναγέννησης των βυζαντινών γραμμάτων στην αρχή του 9ου αιώνα. Το κείμενό του αποδεικνύει αφενός τους στενούς πνευματικούς δεσμούς της Παλαιστίνης με τη βυζαντινή πρωτεύουσα, αφετέρου τη συμβολή του χριστιανικού πολιτισμού της Ανατολής στην καλλιέργεια των γραμμάτων ύστερα από την περίοδο δημιουργικής σιωπής που συνήθως αποκαλούμε «σκοτεινούς αιώνες» (650-800).

 

Bacchos Efthymiades bookcover