18
Σαβ, Ιαν

Ερευνητικές ομάδες του ΑΠΚΥ συμμετέχουν & υποστηρίζουν τη «Βραδιά του Ερευνητή» (30/09/2022)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), συμμετέχει και υποστηρίζει και φέτος τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 (09:00-22:00) στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Η εκδήλωση «European Researchers’ Night» αποτελεί τη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης και διοργανώνεται από το 2006 στην Κύπρο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που φέρει τον τίτλο «Mission: INSPIRE», ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του ΑΠΚΥ παρουσιάζει ερευνητικές δράσεις και επιτεύγματά του.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης του ΑΠΚΥ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Λοΐζο Μιχαήλ συμμετέχει με τη δράση «Μηχανικά Υποβοηθούμενη Σκέψη προ της Πράξης». Η ομάδα θα παρουσιάσει τρέχουσες ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων και δράσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα ερευνητικά έργα «WeNet: The Internet of Us» και «MARI-Sense» και στο Κέντρο Αριστείας "CYENS".  Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια έξυπνων γνωστικών συστημάτων που εντάσσονται στις θεματικές «Έξυπνες πόλεις και Ευαισθητοποιημένες κοινωνίες», «Έγκαιρη διάσωση ναυαγών και θαλάσσιου οικοσυστήματος» και «Εκπαίδευση μηχανών μέσω επιχειρημάτων». Το Εργαστήριο θα εκπροσωπήσουν οι διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές: Φοινίκη Στούππα, Βασίλης Μάρκος, Μάριος Θωμά, Χριστόδουλος Δημητρίου, Χριστόδουλος Ιωάννου, Ισίδωρος Περίκος, Κυριάκος Μοσφίλης και Χρίστος Μιχαήλ.

Την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα του καρκίνου με έμφαση στην πρόληψη επιθυμούν να πετύχουν ακαδημαϊκό προσωπικό και ερευνητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΑΠΚΥ, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα Δημόσιας Υγείας και Προαγωγής Υγείας. Στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης θα δώσει διάλεξη με θέμα την πρόληψη του καρκίνου. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να υπολογίσουν τον δείκτη μάζας σώματός τους με επιτόπου μετρήσεις και να υπολογίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με την χρήση ειδικών αλγόριθμων με βάση τα δημογραφικά και συμπεριφορικά τους χαρακτηριστικά. Απώτερος στόχος της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας του ΑΠΚΥ είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τροποποίηση συμπεριφοράς και υιοθέτησης υγιεινών επιλογών. Στο περίπτερο του Προγράμματος του ΑΠΚΥ, το οποίο θα πλαισιώσουν οι διδακτορικές φοιτήτριες Χριστιάνα Γρηγορίου, Μαρίνα Κουβά και Ελίζα Μαρκίδου, θα παρέχονται, επίσης, προσαρμοσμένες συμβουλές για κάθε ηλικία.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, με ομάδα αποτελούμενη από τους Παρασκευή Μανωλάκη, Σάββα Ζώτο, Έλλη Τζυρκαλλή, Στάλω Λεoντίου και Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη, συμμετέχει με δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Επιστήμη πολιτών στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών προκλήσεων». Στόχος είναι η αλληλεπίδραση, ενημέρωση και εκπαίδευση των επισκεπτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των ανθρωπογενών προκλήσεων στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα του νησιού. Οι ερευνητές μας θα παρουσιάσουν τρόπους συμβολής -μέσω της επιστήμης των πολιτών (citizens science)- στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι εξής δραστηριότητες: (α) Επιπτώσεις οδικού δικτύου στον κατακερματισμό οικοτόπων και την άμεση θανάτωση ζώων. Χρήση διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας και mobile app για κατανόηση των επιπτώσεων, αλλά και έμπρακτης συμβολής στην καταγραφή του φαινομένου, (β) Ανάδειξη της σημασίας της επιστήμης των πολιτών για την προστασία και διατήρηση των πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων στην Κύπρο, καθώς και εξοικείωση με τα διαθέσιμα εργαλεία παρακολούθησής τους που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, (γ) Χρήση διαδραστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την κατανόηση του ρόλου και της συμβολής των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρουν στην καθημερινότητά μας.

Ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας (Cyprus Center for Algorithmic Transparency – CyCAT) στο ΑΠΚΥ και της ομάδας «Fairness and Ethics in AI-Human Interaction» (fAIre) στο Κέντρο Αριστείας CYENS συμμετέχουν στην εκδήλωση με δύο δράσεις: α) Το φαινόμενο “Filter Bubble” για ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πώς τα αποτελέσματα αναζήτησης ή οι ροές των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλτράρουν ορισμένες πληροφορίες και παρουσιάζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και β) το OpenTag, εργαλείο μηχανικής όρασης που επιτρέπει την κατανόηση από το ευρύ κοινό των κινδύνων της αλληλεπίδρασης ανθρώπου - υπολογιστών και της αλγοριθμικής μεροληψίας. Ερευνητική ομάδα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Jahna Otterbacher (επικεφαλής CyCAT, συν-επικεφαλής fAIre), Δρ. Στυλιανή Κλεάνθους (συν-επικεφαλής fAIre), Δρ. Κάλια Ορφανού (ερευνήτρια CyCAT), οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΚΥ Μαρία Κασινίδου και Κυριάκος Κυριάκου, και οι ερευνητές του fAIre, Δρ. Ευγενία Χριστοφόρου, Ανθή Ιωάννου, Φίλιππος Παπανδρέου, Μάριος Κυριάκου.

 

European Researchers Night 2022 30092022