26
Τρι, Νοε

Υβριδική Διάλεξη: «Έλληνες της Αζοφικής: το ιστορικό πλαίσιο και οι γλώσσες τους» [01.02.2023]

Στους Έλληνες της Αζοφικής είναι αφιερωμένη η υβριδική εκδήλωση που διοργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023 στις 6:00 μ.μ. Για το θέμα: «Έλληνες της Αζοφικής: το ιστορικό πλαίσιο και οι γλώσσες τους» θα μιλήσει η Δρ Ιουλία Ζαρίκοβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία, η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο ΑΠΚΥ, με υποτροφία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Η εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Γωνία Λεωφόρου Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, 2025 Στρόβολος).

Θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2RVESNl

Στη διάλεξη, η οποία είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα παρουσιαστεί σύντομα η ιστορία των Ελλήνων της Αζοφικής από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ιστορία μετοίκισής τους από την Κριμαία στη περιοχή της Αζοφικής, καθώς και στην ίδρυση της πόλης της Μαριούπολης. Επίσης θα αναλυθούν οι γλώσσες τις οποίες μιλάνε δυο εθνοτικές ομάδες των Ελλήνων της Αζοφικής, οι Ρουμέι και οι Ουρούμ. 


Η Ιουλία Ζαρίκοβα γεννήθηκε στο Σαρτανά Μαριούπολης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Mariupol State University) το 2007 και ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στον Τομέα Ελληνικής Φιλολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου ως καθηγήτρια. Το 2013 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Στερεότυπες εκφράσεις της ρουμέικης διαλεκτού της ελληνικής γλώσσας». Από το 2016 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Προϊσταμένη του Τομέα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης. Τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα  είναι οι διάλεκτοι των Ελλήνων της Αζοφικής, η μελέτη των στερεότυπων εκφράσεων και η κοινωνιογλωσσολογία. Από το 2014 ασχολείται ενεργά με τα κοινά. Εκπροσωπεί την Ουκρανία στη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού των χωρών της Κεντρικής Ασίας και Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στην Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας. Βασικός στόχος συμμετοχής σε αυτούς τους θεσμούς είναι η προώθηση και η υπεράσπιση των ενδιαφερόντων της ελληνικής νεολαίας της διασποράς, καθώς και η συμβολή στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

OUC Azoafiki Event 1200x628