18
Σαβ, Ιαν

Το ΑΠΚΥ συμμετέχει σε νέα Δράση COST που επικεντρώνεται στους εθνικισμούς, τη γεωπολιτική και το μέλλον της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι μέλος της κοινοπραξίας που θα υλοποιήσει μια νέα ερευνητική Δράση με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα COST (European Cooperation in Science and Technology), η οποία τιτλοφορείται «Rising nationalisms, shifting geopolitics and the future of European higher education/research openness» (CA22121 - OPEN). Η δράση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2027. Κύριος ερευνητής για το ΑΠΚΥ είναι ο Kαθηγητής Μιχαλίνος Ζεμπύλας, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Επιστήμες της Αγωγής» και κάτοχος Έδρας Commonwealth of Learning, ο οποίος θα συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΚΥ με 39 Πανεπιστήμια από 37 χώρες στην εν λόγω δράση.

Την τελευταία δεκαετία, μια έξαρση νέων εθνικισμών και γεωπολιτικών αλλαγών ενίσχυσαν τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις και έθεσαν σε αμφισβήτηση τις αξίες της ολοκλήρωσης στο πλαίσιο του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τέτοιοι μετασχηματισμοί στον πολιτικό κόσμο, εντός του οποίου λειτουργούν τα πανεπιστήμια, ασκούν αυξανόμενη πίεση στη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο «άνοιγμα» της έρευνας στην κοινωνία, καθώς επηρεάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την «ανοιχτή επιστήμη», τη θεσμική αυτονομία και τη διεθνοποίηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών κινητικότητας προσωπικού και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με αντικρουόμενα οράματα για την Ευρώπη, από τη μια πλευρά το όραμα για βαθύτερη πολιτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διαφάνεια και από την άλλη ένα όραμα όπου τα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη αποκτούν εξουσία ως η προμετωπίδα της πολιτικής κυριαρχίας και όπου ο προστατευτισμός, ο περιφερειοκρατισμός και η πολιτική ασφάλειας δυσχεραίνει τη συνεργασία με κοινότητες εκτός της ΕΕ.

Η δράση OPEN συγκεντρώνει μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών που στόχο έχει να διερευνήσει τη μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ του Πανεπιστημίου, του έθνους-κράτους και του οράματος και σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και δραστηριοτήτων συνεργασίας, το δίκτυο θα συγκλίνει ποικίλες πανευρωπαϊκές και διεπιστημονικές προοπτικές και προσεγγίσεις για τη σχέση νεοεθνικισμού-τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις αναδυόμενες γεωπολιτικές πιέσεις. Το δίκτυο αναμένεται α) να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και εμπειρογνωμοσύνη στα εν λόγω πεδία και β) να συντονιστεί με ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας για τη ανάδειξη νέων ιδεών για την αντιμετώπιση και άμβλυνση των αυξανόμενων απειλών για το άνοιγμα της ανώτατης εκπαίδευσης και τις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών των Πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων, το δίκτυο στοχεύει και στην ανάπτυξη νέων αναλυτικών και εννοιολογικών πλαισίων για μελλοντικές μελέτες και συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων καθοδήγησης για ακαδημαϊκούς και ερευνητές στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους στα προαναφερόμενα πεδία.