18
Σαβ, Ιαν

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Καθηγ. Βάιου Λιαπή «Σημεία και Τέρατα: Η δεισιδαιμονία και οι επικριτές της στην αρχαία Ελλάδα» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σε μια εποχή όξυνσης του ανορθολογισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, επανέρχεται στο προσκήνιο ο προβληματισμός για το φαινόμενο της θρησκοληψίας και της δεισιδαιμονίας. Το βιβλίο «Σημεία και Τέρατα: Η δεισιδαιμονία και οι επικριτές της στην αρχαία Ελλάδα» περιλαμβάνει, σε μετάφραση του Βάιου Λιαπή, Καθηγητή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), τρία έργα που αντιμετωπίζουν το εν λόγω φαινόμενο από διαφορετικό πρίσμα το καθένα: Φιλοψευδες πιστν του Λουκιανού, Περ δεισιδαιμονίας του Πλουτάρχου και Ο Δεισιδαίμων του Θεοφράστου. Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται από περιεκτική εισαγωγή και διαφωτιστικές σημειώσεις του Βάιου Λιαπή.

Με όπλο άλλοτε τη σάτιρα και την καρικατούρα και άλλοτε τον εμβριθή στοχασμό, οι τρεις συγγραφείς που μεταφράζονται στον τόμο αυτό καταπιάνονται με ένα φαινόμενο που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αν και προέρχονται από διαφορετικές εποχές, τα κείμενα του τόμου μεταφέρουν στο σημερινό κοινό μια όψη της δικής μας ταυτότητας που συνήθως δεν θέλουμε να αντικρίζουμε. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά «Διάλογοι με την Αρχαιότητα», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη I. Κυρτάτα. Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν νέο διάλογο με την αρχαιότητα και τα κείμενα κάθε τόμου φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους.


Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).

SHMEIA KAI TERATA cover site