18
Σαβ, Ιαν

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει και υποστηρίζει τη «Βραδιά του Ερευνητή» 2024

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συμμετέχει και υποστηρίζει και φέτος τη «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 (08:30 - 22:00) στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία. Το ΑΠΚΥ θα εκπροσωπήσουν δύο ερευνητικά εργαστήρια, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων. Η φετινή εκδήλωση φέρει τον τίτλο «MISSION POSSIBLE: Researchers on Board for an Inclusive and Sustainable Future», έχοντας για άλλη μια χρονιά ως κεντρικό θέμα εμβληματικές δράσεις της Ε.Ε., με φιλόδοξους αλλά επιτεύξιμους στόχους, για την αντιμετώπιση των εξής κοινωνικών προκλήσεων: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», «Καρκίνος», «Υγιείς Ωκεανοί και Ύδατα», «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και «Υγεία του Εδάφους και Τρόφιμα».


Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης του ΑΠΚΥ με επικεφαλής τον Καθηγητή Λοΐζο Μιχαήλ συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2024 με τη δράση «Η Εποχή των Σκεπτόμενων Μηχανών». Το εν λόγω Εργαστήριο μελετά νοητικές διεργασίες που σχετίζονται με την ατομική και συλλογική νοημοσύνη: μάθηση, συλλογισμός, κατανόηση, επικοινωνία, συνεργασία. Ποια η φύση τέτοιων νοητικών διεργασιών; Πώς αυτές προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του και πώς από άλλους οργανισμούς; Ιδιαίτερα, η δράση του Εργαστηρίου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τυπικών υπολογιστικών μοντέλων που αφορούν διάφορες πτυχές των νοητικών διεργασιών, καθώς και στην ανάλυση των τυπικών επακόλουθων τους. Τέτοια νοητικά μοντέλα μπορούν να αξιοποιηθούν από μια ευρεία γκάμα εφαρμογών και να ενισχύσουν τις λειτουργικές τους δυνατότητες και την απόδοσή τους, προσφέροντας συνάμα μια υψηλού επιπέδου εκλογικευμένη αλληλεπίδραση. Οι επισκέπτες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πιο πρόσφατες εφαρμογές και τα νοητικά μοντέλα που αναπτύσσονται στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης μέσα από διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες: video, παιχνίδια, Turing Τest.

Συμμετέχουν οι ερευνητές: Λοΐζος Μιχαήλ (Καθηγητής), Χριστόδουλος Ιωάννου (διδακτορικός φοιτητής), Βασίλης Μάρκος (διδακτορικός φοιτητής), Μάριος Θωμά (ερευνητής και διδακτορικός φοιτητής), Κυριάκος Μοσφίλης (ερευνητής), Carlo Cernicchiaro (διδακτορικός φοιτητής).


Το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων (TemLab), η έρευνα του οποίου επικεντρώνεται στη διαχείριση των οικοσυστημάτων, στην οικολογία τοπίου και στις οικολογίες διεργασίες με έμφαση σε μεγάλες χωρικές κλίμακες, συμμετέχει στην εκδήλωση με δραστηριότητες υπό τον τίτλο «Επιστήμη Πολιτών: Μικρά βήματα για Μεγάλες Αλλαγές». Διευθυτής του Εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Γιάννης Βογιατζάκης. Στόχος της παρουσίασης στη Βραδιά του Ερευνητή είναι μικροί και μεγάλοι να ανακαλύψουν τρόπους συνεισφοράς στην επιστημονική μελέτη για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Τα έργα που θα παρουσιάσει η ερευνητική ομάδα του TemLab είναι τα εξής:

  • LIFE IP Physis, ένα σύνολο δράσεων για την ενίσχυση του Δικτυού Natura 2000, 
  • CyROS, το σύστημα παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο της Κύπρου,
  • HerpTrustHerpAtlas, ο διαδραστικός άτλαντας ερπετών και αμφιβίων της Κύπρου και
  • AgrOassis, προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή μέσω δράσεων ενάντια στην ερημοποίηση.

Συμμετέχουν οι ερευνητές: Γιάννης Βογιατζάκης (Καθηγητής), Σάββας Ζώτος (ερευνητής), Έλλη Τζυρκαλλή (μεταδιδακτορική ερευνήτρια), Μαριλένα Σταματίου (ερευνήτρια).

 

 

CYResearchersNight2024