Με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση, νέοι από τη Σωτήρα και το Παραλίμνι ένωσαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 τις δυνάμεις τους με στόχο την προστασία του ευάλωτου κυπριακού νερόφιδου στη Λίμνη Παραλιμνίου. Η δράση υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με χρηματοδότηση από το Cyprus Environment Foundation (CEF) σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Συμβούλιο Νεολαίας Σωτήρας.
Εθελοντές από τις δύο κοινότητες επισκέφτηκαν τη λίμνη Παραλιμνίου για να εξετάσουν πιθανά σημάδια αναπαραγωγής σε σωρούς από οργανικό υλικό (φύλλα, κλαδιά, ξύλα) που είχαν δημιουργήσει τον περασμένο Απρίλιο σε επιλεγμένα σημεία. Οι σωροί αυτοί προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο και σταθερό περιβάλλον από άποψη θερμοκρασίας και υγρασίας, επιτρέποντας στα νερόφιδα να γεννήσουν τα αυγά τους, ενισχύοντας τις πιθανότητες αναπαραγωγής του είδους. Η εξέταση των σωρών με το πέρας την αναπαραγωγικής περιόδου και ο εντοπισμός υπολειμμάτων από αυγά αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τους επιστήμονες αναφορικά με το μέγεθος του πληθυσμού και την αναπαραγωγική του κατάσταση.
Η συγκεκριμένη πρακτική, εμπνευσμένη από επιτυχημένες εφαρμογές στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με την καθοδήγηση ειδικών από την Ολλανδία και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αν και δεν βρέθηκαν υπολείμματα αυγών μέσα στους σωρούς, εντοπίστηκαν σημάδια χρήσης τους από μαυρόφιδα (περβολάρηδες). Οι ειδικοί είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου χρόνου δοκιμής της πρακτικής και δηλώνουν πως παρά το γεγονός ότι τα νερόφιδα δεν χρησιμοποίησαν τις σωρούς για φωλεοποίηση την εν λόγω αναπαραγωγική περίοδο, η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί. Αναμένεται ότι εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα νερόφιδα για να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον και τους σωρούς στην περιοχή τους, η θετική συμβολή στον πληθυσμό του είδους θα είναι καθοριστική.
Το Έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της τοπικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για την προστασία της φύσης. Η σωστή ενημέρωση έχει αποδειχθεί κρίσιμη για την αλλαγή στάσεων απέναντι στα νερόφιδα και άλλα είδη ερπετοπανίδας της Κύπρου. Δέον να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και εμπνέει τη νέα γενιά να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Φωτογραφίες: https://www.flickr.com/photos/oucyprus/albums/72177720321040874