Η έννοια του εκσυγχρονισμού δεν είναι μονοσήμαντη και μπορεί να προσδιοριστεί μέσα από διάφορες εκδοχές και να ιδωθεί σε ποικίλα πεδία. Στον τομέα των θεσμών, ο εκσυγχρονισμός συνδέεται τόσο με αυτόχθονα προτάγματα, όσο και με το αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας της συγκεκριμένης κοινωνίας που παράγει τους θεσμούς. Αυτήν τη σύνδεση του θεσμικού εκσυγχρονισμού με την άσκηση ισχύος και τα πολιτισμικά στερεότυπα αναλύει ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick, στη διάλεξή του με θέμα «Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), που λαμβάνει χώρα στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2019 (ώρα έναρξης 18:30). Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ).
Όλες οι διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/spititiskyprou.
Στους συμμετέχοντες του 4ου κύκλου θα δοθούν, με το πέρας του, βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Στην ομιλία του, ο Καθηγητής Τσούκας θα αναφερθεί στον θεσμικό εκσυγχρονισμό ως διαχρονικό αίτημα του ευρωπαϊκού νότου, ιδιαιτέρως της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα αναφερθεί στην οριενταλιστική του απόχρωση, όταν δηλαδή ο εκσυγχρονισμός αυτός υπαγορεύεται από την «ανεπτυγμένη Δύση» και η υιοθέτησή του συνιστά άσκηση ισχύος. Στον βαθμό που η τάση αυτή κυριαρχήσει ενδέχεται να ωθήσει σε εθνολαϊκιστικές αντιδράσεις. Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός, σύμφωνα με τον ομιλητή, διατηρεί την έλξη του όταν συνδέεται με αυτόχθονες ανάγκες και εθνική κυριαρχία.
Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management και Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Warwick. Διετέλεσε διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Organization Studies (2003-2008) και συνδιευθύνει τη σειρά βιβλίων «Perspectives on Process Organization Studies» (Oxford University Press). Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Κατευθύvσεις για τη Μεταρρύθμιση τoυ Κράτoυς (Κασταvιώτης, 1998, με τον Δημήτρη Β. Παπούλια), Αν ο Αριστοτέλης ήταν Διευθύνων Σύμβουλος (Καστανιώτης, 2005, 4η έκδοση), Complex Knowledge: Studies in Organizational Epistemology (Oxford University Press, 2005, 2η έκδοση), Έναρθρη Κραυγή (Καστανιώτης, 2007), Η Τραγωδία των Κοινών (Ίκαρος, 2015), και Philosophical Organization Theory (Oxford University Press, 2019) και έχει συνεπιμεληθεί αρκετά άλλα. Αρθρογραφεί για την πολιτική-οικονομική επικαιρότητα στην εφημερίδα «Καθημερινή».