26
Τρι, Νοε

ΠΔΕ452: Χρηματοοικονομική Ανάλυση

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ452
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ201, ΠΔΕ251

Στόχος της Θεματικής Ενότητας "ΠΔΕ452 – Χρηματοοικονομική Ανάλυση" είναι να εισάξει τον φοιτητή στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν στις βασικές οικονομικές καταστάσεις, την ανάγκη για ανάλυσή τους, τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση (αριθμοδείκτες) και τις αδυναμίες αυτών των «εργαλείων». Επιπλέον, η ΘΕ στοχεύει να δώσει στον φοιτητή και μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τις βασικές μεθόδους αποτίμησης μετοχών και τον ρόλο των αναλυτών στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

Το πρώτο κεφάλαιο της Θεματικής Ενότητας εισάγει τις βασικές οικονομικές καταστάσεις και πιο συγκεκριμένα τον ισολογισμό, τον λογαριασμό αποτελεσμάτων, την κατάσταση διάθεσης κερδών, και την κατάσταση ταμειακής ροής, καθώς και την αρχή του δεδουλευμένου και της ταμειακής βάσης. Το κεφάλαιο συζητά, επίσης, τη σχέση μεταξύ των βασικών οικονομικών καταστάσεων και εξηγεί πως μπορεί να κτιστεί η κατάσταση ταμειακής ροής χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό αποτελεσμάτων και τους ισολογισμούς της εταιρείας.

Το δεύτερο κεφάλαιο εισάγει την έννοια της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και εξηγεί την ανάγκη γι αυτή. Επιπλέον, επεξηγεί τη μέθοδο κοινού μεγέθους καθώς επίσης και το «εργαλείο» ανάλυσης SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει ανάλυση του περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί η εταιρεία. Ακολούθως, η ΘΕ εισάγει τους βασικούς αριθμοδείκτες που χρησιμοποιούνται στη χρηματοοικονομική ανάλυση και ειδικότερα αυτούς που σχετίζονται με τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα και βιωσιμότητα, την κερδοφορία και την αποδοτικότητα. Επιπλέον, εξηγεί πως οι αριθμοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να προβλεφθεί η πιθανή χρεοκοπία μιας εταιρίας.

Το επόμενο κεφάλαιο εισάγει τις βασικότερες αδυναμίες των αριθμοδεικτών και ειδικότερα τις πιθανές διαφορές στις λογιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται καθώς και την ποιότητα της πληροφόρησης. Επιπλέον, το κεφάλαιο καταπιάνεται και με το θέμα του agency theory, συζητώντας πως τα διευθυντικά στελέχη πολλές φορές δρουν με τρόπο που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά των μετόχων της εταιρείας. Στη συνέχεια, η ΘΕ καλύπτει επίσης το θέμα της παραποίησης / ωραιοποίησης των κερδών της εταιρείας και συζητά στο πολύ σημαντικό θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η τελευταία ενότητα της ΘΕ καταπιάνεται με την αποτίμηση των μετοχών και με το ρόλο, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των χρηματιστηρίων (δηλαδή πως αντιδρούν σε νέες πληροφορίες). Μέσα σε αυτό πλαίσιο, γίνεται συζήτηση και για το θέμα της αποτίμησης μετοχών όπου παρουσιάζονται κάποιες βασικές μέθοδοι αποτίμησης και συζητείται η έννοια του κόστους κεφαλαίου της εταιρίας. Τέλος, η ενότητα ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας το ρόλο των αναλυτών, σε σχέση με την αποτίμηση μιας επιχείρησης.