26
Τρι, Νοε

ΔΠΠ523: Διαχείριση και Προστασία Υδατικών Οικοσυστημάτων

  • Κωδικός / Course Code: ΔΠΠ523
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: 10 Διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (10% του τελικού βαθμού της Θ.Ε.), 2 Γραπτές εργασίες (30% του τελικού βαθμού), Τελική εξέταση (60% του τελικού βαθμού)
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: €325
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Αναλυτική πληροφόρηση: DPP523_11.2023.pdf

Ο σκοπός της Θεματικής Ενότητας (ΘΕ) είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις στο επιστημονικό αντικείμενο της οικολογίας υδάτινων οικοσυστημάτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται, για να μπορούν στο μέλλον να λάβουν διαχειριστικές αποφάσεις για την τύχη τέτοιων οικοσυστημάτων. Στόχοι της ΘΕ αποτελούν η εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας και η διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60 της Ε.Ε., όπως επίσης και η προαγωγή της διεπιστημονικής προσέγγισης και η δημιουργία εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού για στελέχωση τόσο της έρευνας όσο και της παροχής υπηρεσιών σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η συγκεκριμένη ΘΕ έχει ως εκπαιδευτικό αντικείμενο τη θεωρητική, και πρακτική εκπαίδευση-κατάρτιση των φοιτητών/-τριών στην προσέγγιση της παρακολούθησης υδάτινων συστημάτων και διαχείρισης των λεκανών απορροής. Στη ΘΕ αυτή δίνονται τόσο οι βασικές θεωρητικές γνώσεις (Υποβάθρου-Γενικών γνώσεων, Επιστημονικής Περιοχής και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων) όσο και τα εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως στατιστική επεξεργασία δεδομένων με μονοπαραγοντικές και πολυπαραγοντικές αναλύσεις κλπ, εφαρμογή δεικτών για την αξιολόγηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και της παρόχθιας ζώνης. Τα εργαλεία που παρουσιάζονται αποτυπώνουν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες. Απώτερος στόχος της ΘΕ είναι οι φοιτητές/-τριες να αποκτήσουν οικολογική και πρακτική αντίληψη πάνω στα θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων με άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και στο κοινωνικό και οικονομικό εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης.