26
Τρι, Νοε

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 18 - 28 Μαρτίου 2022

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 18 έως 28 Μαρτίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 | 19:00

Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος κύκλος): «The life and fate of statues in Late Antique Cyprus: a view from the capital»

Live link: https://bit.ly/3rADykU

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» εγκαινιάζει τον 4ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός». Ο φετινός κύκλος (Μάρτιος – Μάιος 2022) επιχειρεί να φωτίσει τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο κατά τον 4ο και 5ο αιώνα. Στην πρώτη τηλεδιάλεξη με τίτλο «The life and fate of statues in Late Antique Cyprus: a view from the capital», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18/03/2022, ο Δρ Παναγιώτης Παναγίδης (University of Oxford) πραγματεύεται τη ζωή και την τύχη των αγαλμάτων την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας στην Κύπρο.

Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα».


Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 | 21:00

Τηλεδιάλεξη: «Το αναπαραστατικό περιβάλλον μιας περιγραφικής αδυνατότητας: Από την πλατωνική χώρα στη μονή της Χώρας (Κωνσταντινούπολη)»

Live link: https://bit.ly/3D79eSu

 

Tο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» διοργανώνει την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στις 21:00 ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Ο Εθνοκεντρισμός στην Κοινωνιολογία των Ειδήσεων: Αποτυπώσεις της Αιτιακής Συγκρότησης του Ειδησεογραφικού Εθνοκεντρισμού». Ομιλήτρια είναι η Ζωή Χριστοδούλου, οικονομολόγος και καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  απόφοιτη του Προγράμματος.


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Το αναπαραστατικό περιβάλλον μιας περιγραφικής αδυνατότητας: Από την πλατωνική χώρα στη μονή της Χώρας (Κωνσταντινούπολη)»

Live link: https://bit.ly/3HTLhiW

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και συγκεκριμένα οι Θεματικές Ενότητες ΕΛΛ426: Θέματα Βυζαντινής Τέχνης και ΕΛΛ221: Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία (Πλάτων-Αριστοτέλης) διοργανώνουν την στις 23/03/2022 δημόσια τηλεδιάλεξη με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρήστο Μεράντζα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και θέμα: «Το αναπαραστατικό περιβάλλον μιας περιγραφικής αδυνατότητας: Από την πλατωνική χώρα στη μονή της Χώρας (Κωνσταντινούπολη)». Η τηλεδιάλεξη έχει στόχο να αναλύσει και να σχολιάσει την αναπαραστατική τεκμηρίωση της πλατωνικής χώρας, όπως αυτή μαρτυρείται στο κλειστό πεδίο ενός βυζαντινού αρχιτεκτονήματος.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 | 19:00

Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος κύκλος): «Πᾶν πλῆθός ἐστιν ἐλαφρὸν καὶ πλῆρες ἐπιθυμιῶν παρανόμων, ὀργῆς ἀλόγου, θυμοῦ βιαίου»

Live link: https://bit.ly/3rADykU

 

Στη δεύτερη τηλεδιάλεξη του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» η Δρ Δέσποινα Ιωσήφ, διδάσκουσα στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, πραγματεύεται στις 24/03/2022 το θέμα: «Πᾶν πλῆθός ἐστιν ἐλαφρὸν καὶ πλῆρες ἐπιθυμιῶν παρανόμων, ὀργῆς ἀλόγου, θυμοῦ βιαίου». Η ζωή των πόλεων της Μεσογείου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων διατηρούσε ακόμη τον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα της. Το πλήθος εμφανίζεται στις διαθέσιμες πηγές να διέθετε άπλετο ελεύθερο χρόνο που περνούσε σε δημόσιους (ημι)υπαίθριους χώρους προκειμένου να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, να παρακολουθήσει θεάματα, εκφωνήσεις λόγων και αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, τελέσεις ιάσεων και θαυμάτων, αλλά και να εμπλακεί ενεργά στις συλλήψεις, ανακρίσεις, φυλακίσεις και εκτελέσεις καταδίκων. Ο δημόσιος λόγος των ρωμαϊκών λαϊκών στρωμάτων και συγκεκριμένα τα προφορικά συνθήματα του πλήθους δεν έχουν τραβήξει ακόμη τη δέουσα προσοχή των ιστορικών, παρότι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ζωής στις πόλεις της ελληνορωμαϊκής Μεσογείου και το κυριότερο συλλογικό μέσο έκφρασης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην εξουσία.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «O ρόλος του πολιτισμού στο πεδίο της διπλωματίας: διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πολιτιστικής διπλωματίας»

Live link: https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Τα τελευταία χρόνια το πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών και φορέων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός διευρυμένου ρόλου του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις. Ποιές είναι όμως οι πραγματικές δυνατότητες της πολιτιστικής διπλωματίας στην αύξηση της διεθνούς επιρροής μιας χώρας; Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» διοργανώνει στις 27/03/2022 τηλεδιάλεξη με τίτλο «O ρόλος του πολιτισμού στο πεδίο της διπλωματίας: διερευνώντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πολιτιστικής διπλωματίας», στο πλαίσιο της οποίας η Δρ Μαρία Σιεχατέ, Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS και Συμβασιούχος Λέκτορας (Ειδική Επιστήμονας) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα εξετάσει τις έννοιες της πολιτιστικής διπλωματίας και της ήπιας ισχύος και θα αναλύσει τον ρόλο τους στις διεθνείς σχέσεις και στο διεθνές προφίλ μιας χώρας.